Om DeckareMM | Deckarbloggen

Vi bor i Paris sedan många år. Vi driver tillsammans ett företag i vin- och resebranschen. Vi skriver mycket om vin och mat på BKWine Magazine och har skrivit runt ett dussin vinböcker.

Men den största delen av vår verksamhet är att vi arrangerar vinresor, kanske ”världens bästa vinresor”, som de har blivit beskrivna av en vänlig själ.

När vi kopplar av läser vi gärna (och helst) deckare. En genre som har exploderat de senaste åren, inte minst i Sverige. Sverige är numera mer känt i Frankrike för Stieg Larsson och Henning Mankell än för Björn Borg och Nobelpriset.

På den här sajten delar vi med oss av våra deckartips, ger dig våra bokrecensioner av de deckarromaner som vi läst. Ibland kommer vi med lite allmänna kommenterar om den här typen av böcker. Det kan vara ganska fascinerande att fundera på hur olika länders kulturer och karaktärer speglas i de olika ländernas deckarstilar.

Deckare kan vara ett annat sätt att uppleva världen. Vi brukar också försöka läsa deckare från de länder vi reser till. När vi började göra vinresor till Sydafrika så började vi läsa deckare från Sydafrika, och samma sak när vi började mer vinresor till Nya Zeeland, deckare från  Nya Zeeland.

Deckare är ju ett ganska vitt begrepp, det är ganska stor skillnad mellan en snäll pusseldeckare av Agatha Christie och en hårdkokt deckare av Raymond Chandler. Men båda har sin charm. En helt annan stil är böcker som t.ex. de av Walter Mosley, som förvisso är deckare, men som framför allt är en skildring av en social miljö, ett samhälle och en tidsepok.

Det finns ju en stor spännvidd och kategorin går under olika beteckningar: deckare, spänningsromaner, thrillers, mordhistorier och annat – deckare med mera.

Att skriva om deckare – inte bara att läsa dem – började 2011. Då var det Deckarbloggen och vi hade den på wordpress.com, den stora bloggarplatformen. Nu har vi bytt skepnad och kallar det Deckaremm.se, ”Deckare med mera”, med en lite mer modern formgivning och teknik, men fortfarande även kallad ”Deckarbloggen”.

Vi betygsätter böckerna så här:

  • Läs absolut
  • Läs
  • Läs inte

Det kompletterar vi med en femstjärnig skala: Deckarbloggens stjärnor. Mer om betygsättningen här.

Britt & Per Karlsson

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook: