Guds ondska eller världens ondska? — Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud | deckarrecension

Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud

Polisen Fredrik Beier är på kant med chefen, glidaren Sebastian Koss. Beier har fått hand om att utreda ett tvivelaktigt försvinnande, en vuxen kvinna som inte hörts av på några dagar, Anette Wetre. Men eftersom hon är dotter till en av landets högst uppsatta politiker så tar i alla fall polisen hand om det. Hon har gått med i en religiös sekt men har inte hört av sig och inte svarat på telefon på flera dagar. Men när Beier tar sig ut till sektens tillhåll på landsbygden möts han av polisens avspärrningsband. Solro har just blivit utsatt för en våldsam attack, fem personer har blivit brutalt skjutna med automatvapen, däribland en av sektens ledare. Resten av sekten har försvunnit. När polisen börjar undersöka mordplatsen hittar man djupt under jorden ett dolt supermodernt laboratorium. Men det finns inga spår av vad de använt laboratoriet till. Det utvecklar sig till en mörk historia med länkar tillbaks både till förkrigstiden och till när Norge var ockuperat av nazisterna.

Det hemliga brödraskapet från Wien är Ingar Johnsrud debutbok och den första boken i en trilogi om kommissarie Fredrik Beier. Det är en mycket välskriven bok med en spännande historia. Persongalleriet är trovärdigt, kanske med undantag av Koss som är lite schablonmässigt skulpterad som en infam och egenkär chefssnobb. På många sätt är det en utmärkt bok och man kan förstå att den haft en hel del internationell framgång.

Men för mig kommer den till korta på två sätt. Dels så handlar den om konspirationer för världens undergång, eller i alla fall delar av den, vilket för det mesta blir lite väl storvulna och orimliga kriminalhistorier. Det andra som den faller på – och nu kanske du som inte vill veta något alls om hur denna volym slutar ska ta en paus – är att boken inte har ett slut. Den slutar rakt ut i tomma intet med en chef som smusslar allt under mattan och skurkar som försvinner ut i tomma intet. Det är förvisso en trilogi, men även dessa tycker jag ska ha ett vettigt slut i varje volym. Dock har inte denna det.

Jag föredrar böcker som är så bra att man vill läs en till av författaren och inte böcker där man tvingas köpa en till, eller två, för att komma till ett slut. Man kan också tycka att det kan bli lite väl mycket groteskerier, bland annat våld men även annat. Så för mig blir det inte mer än läs.

ISBN: 9789175036137

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud
Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig