Riskerna med att lämna tillbaks en halsduk och kasta en granat — The Russian Doll, av Marina Palmer | deckare bokrecension

The Russian Doll, av Marina Palmer

Ruth Miller har inte världens roligaste jobb, känner sig över huvud taget ganska omotiverad för det mesta, och ganska ensam också i London där hon sedan kort tid delar en lägenhet med några andra. En dag promenerar hon längs en av Londons mest lyxiga shoppinggator och råkar se en kvinna som tappar en halsduk när hon står framför ett skyltfönster. Ruth plockar upp halsduken och följer efter kvinnan för att lämna tillbaks den. Kvinnan har gått in på ett lyxigt kafé, så Ruth följer efter för att ge henne halsduken. Det dröjer inte många sekunder innan ett gäng terrorister stormar kaféet och kastar in en handgranat, som hamnar nära Ruth, kvinnan och hennes två unga flickor. Utan att tänka sig för plockar Ruth upp den och kastar iväg den, och räddar därmed dem alla från katastrofen. Alla överlever.

Det visar sig att kvinnan är en superrik ryska som bor i London. Några dagar senare söker kvinnan upp Ruth och frågar Ruth om hon kan tänka sig att lämna sitt trista assistentjobb på ett finansbolag och istället bli personlig assistent till kvinnan, ta han om alla hennes personliga engagemang. Hon behöver någon självständig och rådig hjälp. Det blir dörren för Ruth att stiga in i en värld av oändlig rikedom och oändlig lyx. Men också av oändliga dimridåer och mystiska affärer. Det är en värld där inget riktigt är vad man tror att det är.

Marina Palmer är en pseudonym för Imogen Robertson. Som Robertson har hon skrivit och varit medförfattare till ett flertal böcker. The Russian Doll är hennes först thriller som ensamförfattare. Om man då kan se det som en deckardebut så är den mycket lyckad. Det är dock ingen egentlig deckare, i och med att det inte finns någon detektiv och inte är ett mordmysterium, utan snarare en thriller. Och spännande är den. Om man tillstår att den rika ryskan kanske verkar lite väl nyckfull så är resten en mycket skickligt ihopvävd historia. Runt varje hörn väntar en ny överraskning; vare sig Ruth eller ryskan är riktigt vad de säger sig vara. Och inte de andra heller. En välskriven och spännande bok som ger en lust att läsa mer av Marina Palmer.

(ISBN 978-1-473-69376-0)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Russian Doll, av Marina Palmer
The Russian Doll, av Marina Palmer

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig