Visst kan 80 miljoner vara skäl till ett mord, men är det? — Det innersta rummet, av Jørn Lier Horst | deckarrecension

Det innersta rummet, av Jørn Lier Horst

En högt uppsatt politiker har just dött. En före detta minister i Arbeiderpartiet. Han dog på sjukhuset efter en hjärtinfarkt. Partisekreteraren åker till hans stuga direkt efter dödsfallet.

William Wisting, en av Norges mest erfarna poliser, kallas upp till Riksåklagaren. Wisting förstår att det är något viktigt på gång, riksåklagaren befattar sig i vanliga fall inte med poliser. Wisting får veta att när partisekreteraren kom ut till ministerns stuga hittade han fem miljoner dollar och fem miljoner euro packade i lådor i ett av rummen i stugan. Riksåklagaren vill att Wisting tar reda på vad det är för pengar och varför de finns där. Men det måste ske i all hemlighet, för att undvika en onödig skandal. Ifall det finns någon naturlig orsak till att den före detta ministern skulle ha åttio miljoner kronor liggande i lådor i sin stuga.

Det blir en historia som leder Wisting in på lömska stigar som bland annat leder tillbaks till ett antal oupplösta brott många år tillbaks i tiden och in i Arbeiderpartiets innersta hägn.

Jørn Lier Horsts bok ”Det innersta rummet” är en av många i serien om polisen William Wisting. Liksom i flera av de andra dyker Wistings dotter Line in i historien. Line är egentligen journalist (och därmed en osannolik person för en polis att ha förtroliga diskussioner med) och i denna bok blir hon en aktiv del i polisutredningen.

Jørn Lier Horst prosa är välskriven. Dialogerna är naturliga, det är ett bra flyt i hela texten. Det som kanske saknas är den där extra spänningen, det där som gör att man absolut vill läsa en sida till, till dess att man inte orkar mer. Historien kanske inte är den mest trovärdiga heller, men det förekommer ju i många deckare. Men den är underhållande och mycket lättläst så det blir ett läs.

(ISBN 978 91 46 23669 6)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Det innersta rummet, av Jørn Lier Horst
Det innersta rummet, av Jørn Lier Horst