Om barn ändå fick vara så oskyldiga som de är — Nattmannen, av Jørn Lier Horst | deckarrecension

Nattmannen, av Jørn Lier Horst

När morgondimman lättar i den lilla norska staden Larvik upptäcker man ett huvud, ett huvud från en ung flicka, uppsatt på en påle i stadsparken. Ingen vet vem flickan är, ingen flicka som passar in på beskrivningen har anmälts saknad i Norge. Men hon ser ut att vara av ett utländskt ursprung, kanske från Mellanöstern.

Den erfarne kommissarien William Wisting får ansvaret för utredningen. Situationen kompliceras av att Wistings dotter är journalist på en av landets stora tidningar och där ansvarig för att rapportera om mordet. När man strax senare i en flod hittar liket av en man som avrättats med ett skott i bakhuvudet ökar pressen på utredningen.

Nattmannen är den femte boken i serien om kriminalkommissarie William Wisting, men den första som översatts till svenska. Bortsett från det groteska mordet som boken inleds med så är den befriande fri från de våldsorgier som vissa deckare på senare år fyllts med (den norska kollegan Jo Nesbø t.ex. som jag slutade läsa av just den orsaken). Ett flertal av Horsts senare böcker har också översatts till svenska.

Nattmannen är förvisso en välskriven och spännande bok. Det är en finurligt hopsatt historia med komplicerade vändningar. Men den når inte upp till topparna. Det är lite för många saker som haltar lite.

Skulle en polis vara så lättvindig med information till en dotter som han vet är journalist? Skulle polisen skicka tre personer till andra sidan jordklotet för att prata med ett barn som kanske minns något? Skulle en journalist så utan vidare hitta kopplingar i den kriminella världen som polisen inte ens tänkt på?…

Och inte minst, boken slutar med massor med lösa trådar om Nattmannen. Det är en underhållande och läsvärd bok men det stannar vi läs.

(ISBN: 9789174619508)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Nattmannen, av Jørn Lier Horst
Nattmannen, av Jørn Lier Horst

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig