En familj försvinner i askan. Men varför? — Dead Embers, av Matt Brolly | deckarrecension

Dead Embers, av Matt Brolly

Ett hus brinner ner i en våldsam brand. En tre år gammal flicka räddas av brandkåren. Men inne i huset blev hennes äldre bror och hennes mamma kvar. Branden är uppenbart anlagd. Men var är pappan, fadern till barnen?

Kvinnan är en polis, som utrett grova brott i London. Detective Chief Inspector Michael Lambert får ansvaret för fallet. Det passar väl på sätt och vis bra. Det får honom att fokusera tankarna på något annat än sitt eget kraschade äktenskap.

Lambert är en annorlunda polis, som helst arbetar själv. Han var tidigare del av en hemlig del av poliskåren, numera nedlagd, som hade tillgång till bakdörrar till i stort sett alla datasystem och onlinetjänster. Men han är också en polis som aldrig ger upp. Och vad kan ligga bakom att i stort sett hela familjen har försvunnit i branden?

Dead Embers är Matt Brollys tredje bok i ”Dead”-serien om polisen Michael Lambert, efter Dead Lucky och Dead Eyed. Det är en klassisk engelsk polisutredningsroman om än med en hel del moderna tekniska facetter.

Den innehåller ett varierat persongalleri, med Michael Lambert i spetsen, en talangfull, hängiven, envis men ändå engagerande polis. Där finns chefen som är en person med mystisk och hemlig bakgrund som på något magiskt sätt har stort politiskt inflytande. Där är Lamberts poliskollegor av varierande kaliber. Och där är hans egen familj som han aldrig lyckats få någon rätsida på. Om det är något som känns överflödigt i boken så är det Lamberts personliga kärleksproblem.

I övrigt är det, som Matt Brollys tidigare böcker, en härligt välskriven bok, med personbeskrivningar som får en att vilja veta och läsa mer, med tempo och spänning. Och framför allt, med en intrig som hela tiden vänder i nya överraskande riktningar. Läs absolut. Så vitt jag vet finns ingen av Matt Brollys böcker översatta till svenska.

(ISBN 9781788631648)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Dead Embers, av Matt Brolly
Dead Embers, av Matt Brolly

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig