Mord (utan lik) eller inte mord? Det är frågan — Black Summer, av M.W. Craven | deckarrecension

Black Summer, av M.W. Craven

Stjärnkocken Jared Keaton har blivit dömd för mordet på sin dotter, Elizabeth Keaton. Enda smolket i bägaren för rättsmaskineriet är att hennes kropp aldrig återfunnits. Han dömdes på indicier, bland annat var hans restaurangkök nedstänkt av hans dotters blod. Utredningen som ledde till Keatons dom leddes av Detective Sergeant Washington Poe.

Ett antal år senare stapplar en utmärglad kvinna in på en polisstation i en avlägsen by i norra England. Hon säger att hon är Elizabeth Keaton. En ung polis, den ende som finns på plats, förhör henne. En läkare tillkallas för att ta ett blodprov. Allt stämmer. Det är av allt att döma Elizabeth Keaton.

Eftersom hans dotter uppenbarligen inte är mördad så släpps Jared Keaton fri. Washington Poe får istället börja förklara inför sina överordnade hur hans utredning kunde vara så illa genomförd att Keaton blir dömd för ett mord som inte skett.

Han ser det som skett som varande omöjligt. Han är övertygad om att hans utredning var korrekt, men får nu börja vända alla stenar igen. Men när han ska förhöra Elizabeth så är hon försvunnen. Återigen försvunnen. Trots att hon uppenbarligen var på en polisstation nyligen.

Black Summer (Svart sommar på svenska) är M.W. Cravens andra bok om Washington Poe. Även i denna bok får han hjälp av den överintelligenta, men också överblyga och socialt okunniga Tilly Bradshaw (en sorts mer sympatisk version av Lisbeth Salander).

Historien är besynnerlig. Märklig. Craven skriver en förnämlig prosa. Det är ett mysterium som verkar olösligt. Var döljer sig egentligen sanningen? Craven är en skicklig skribent och personerna i Black Summer är levande (till och med Elizabeth visade det sig ju) och dialogen trovärdig. Det hade blivit ett oreserverat läs absolut om det inte varit för några detaljer. Dels bygger historien på just en detalj som inte känns riktigt trovärdig, men som är hela pudelns kärna. Dels är upplösningen lite väl absurd (och ganska grotesk). Men framför allt, det är allt för lite Tilly Bradshaw i boken. Hon var en stor tillgång i Cravens förra bok, The Puppet Show och jag saknar det. Så det bli ett knappt läs absolut med förhoppningen att Tilly kommer tillbaks mer framstående i nästa bok.

(ISBN-10: 1472127498, ISBN-13: 978-1472127495, svenska ISBN 9789178938452)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Black Summer, av M.W. Craven
Black Summer, av M.W. Craven

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig