Grymma mord idag, men även igår — Zola, av Johan Jack Smith | deckarrecension

Zola, av Johan Jack Smith

Zola är kodnamnet polisen gett till den okände mördaren. Zola sprider skräck i Johannesburgs mindre förmögna kvarter. Han kör en röd taxi som han plockar upp unga kvinnor med. Sedan torterar han och lemlästar han dem. Hans senaste mordoffer är upphängt, upp och ned, naken från en bro över en motorväg.

Captain Davis Majola och Warrant Officer Jason Basson får i uppdrag att sätta stopp för terrorn. Men det är inte bara mördaren som hotar. Det är även ”nya Sydafrika”. Majola har tidigare varit kokainmissbrukare och hemsöks av ett behov av att visa att han kan, att han inte bara blivit befordrad därför att han är svart.

Hans partner, Basson, är vit och har inte riktigt kommit över att apartheid är slut. Mordutredningen töjer gränserna till bristningsgränsen.

Zola är, så vitt jag vet, den enda av Johan Jack Smiths böcker som kommit ut på engelska. Det är allt igenom en bok om Johannesburg. Är man känslig för hemska historier och en hel del brutalitet, så kanske man ska akta sig. Men det kanske helt enkelt är en spegling av hur livet i vissa delar av Joburg är. Det är en farlig stad. Så en bok som kan ge ytterligare en bild av en del av livet i Sydafrika.

Kommer man över den tröskeln så är det en bok som tveklöst är värd att läsas. En hel del av spänningen i boken – och då menar jag inte bara den rafflande intrigen – bygger på den spänning som finns i det sydafrikanska samhället med sin komplicerade historia.

Men bortsett från det så är det en mycket välskriven deckare, med många dystra men även goda sidor. Och ett oväntat slut. Med andra ord, läs absolut, om du inte besväras allt för mycket av några ganska grymma mord.

(ISBN 9781485903864)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Zola, av Johan Jack Smith
Zola, av Johan Jack Smith

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig