Vart man än vänder sig … är det fienden — March Violets, av Philip Kerr | deckarrecension

March Violets, av Philip Kerr

March violets kallade man de som anslöts sig opportunistiskt till nazistpartiet efter att Hitler blev diktator 1933. Boken utspelar sig 1936 i Hitlertidens Berlin.

Bernhard Gunther, en före-detta polis, numera privatdetektiv, anlitas av den mycket förmögne Hermann Six för att leta rätt på ett diamanthalsband som stals ur ett kassaskåp i hans dotters hus. Gunthers efterforskningar leder honom till kassaskåpssprängare, gestapopolisen, juvelsmugglare och till och med till koncentrationslägret i Dachau.

March violets (Falskspel på svenska) är en historisk roman som utspelar sig under tiden strax före andra världskriget. Det är en gammaldags ”hårdkokt” deckare som man skulle kunna klassa som ”noir”. Det är en fascinerande tillbakablick på en tid som kanske var så som den beskrivs, full av bedrägerier, lurendrejerier, lögner och våldsamheter.

Den får mig att tänka på den gamla tidens deckare i stil med Raymond Chandler och liknade. En fascinerande bok. Men tidvis är det svårt att hänga med i svängarna, svårt att veta riktigt vem som är vem, man får verkligen anstränga sig för att inte tappa tråden.

En kort och intensiv bok med ett historiskt intressant perspektiv som ger den läs.

(ISBN-10: 0241976014, ISBN-13: 978-0241976012, svenska: ISBN 978-91-87263-31-7)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

March Violets, av Philip Kerr
March Violets, av Philip Kerr

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig