Vem är egentligen den döde? Vem kan man lita på? — Persons Unknown, av Susie Steiner | deckare bokrecension

Persons Unknown, av Susie Steiner

I en park, inte långt från polishuset, hittar man en död man. En mördad man. Men han har inga identitetspapper. Han ser proper ut, inte riktigt så som de flesta ser ut i de här kvarteren. Men vem är han? Detective Inspektor Manon Bradshaw får hand om det mystiska fallet. Manon är ensamstående, men har adopterat Fly, ett barn som just är på väg upp i tonåren, med allt vad det innebär av glädje och svårigheter. Inte minst svårigheter, när Fly börja inse de problem det leder till att vara färgad i ett vitt samhälle. Fly kom in i Manons liv i den tidigare boken Saknad, förmodad död.

Den döde gentlemannen – att döma av hans klädsel och utseende – visar sig vara en bankman från City. Men han var också Manons systers före detta sambo, och därmed far till Manons systerson. Numera faderlös. Trots att han dog, knivhuggen, mitt på dagen, har ingen sett något, trots att andra personer passerade samma plats ungefär samtidigt.

När Manon börjar rota i hans bakgrund – en helt vanlig mordutredning – visar det sig att han nog inte var en så prydlig bankir som det såg ut. Finanasfirman där han arbetar ”luktar konstigt” när Manon börjar ställa frågor. Men Manons syster vill inget kännas vid.

Vad är det egentligen som hänt? Är Manons egen familj inblandad i mordet?

Persons Unknown (Person okänd, på svenska, en översättning som tappat subtiliteten och det fyndiga i originalets titel) är Susie Steiners andra bok om Manon Bradshaw, efter Missing, Presumed. Historien utspelar sig i Cambridgeshire, i Londons utkanter.

Susie Steiner är en talangfull historieberättare. Hon har samlat ihop ett persongalleri som gör boken intressant utan att gå över styr. Manon Bradshaw själv är en polis mitt i karriären som även vill ha – och med viss svårighet delvis lyckas ha – ett liv utanför polisen. Det blir en väl hopsnickrad och spännande historia, även om den inte är en rafflande sidvändare. En utmärkt polishistoria helt enkelt. Steiner använder sig av två berättartekniker som verkar bli vanligare. Dels att ha datumstämpel på kapitlen, vilket gör att man ibland måste fundera på vilket datum det är just nu. Den andra tekniken är att olika kapitel berättas ur olika personer perspektiv. Båda två teknikerna komplicerar ofta en berättelse snarare än att tillföra något. Men låt gå, boken är ändå mycket läsvärd så det blir ett knappt läs absolut.

(ISBN-10: 0008123373, ISBN-13: 978-0008123376, på svenska ISBN 9789179033095)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Persons Unknown, av Susie Steiner
Persons Unknown, av Susie Steiner

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig