Spionerier, konspirationer och världsomstörtning i överväxel — Yxskeppet, av Jens Henrik Jensen | deckare recension

Yxskeppet, av Jens Henrik Jensen

Nina Portland var alldeles nyutexaminerad polis 1993 när ”yxskeppet” dök upp i Esbjerg. Även om fallet formellt set blev löst var hon aldrig själv nöjd med resultatet. En man från Estland hittades i en livbåt långt ute på havet. Några dagar senare hittar man ett övergivet skepp där flera våldsamma mord skett. Med yxa. Estländaren erkänner att han gjort dem men att det var i självförsvar. Till slut friges han. Men Nina Portland har aldrig trott på historien.

Elva år senare är hon på kurs i Estland och råkar få syn på samme man på en bild på polisseminariet. Hon ger sig genast ut på stan för att leta rätt på honom för att äntligen försöka får svar på alla sina frågor.

Innan hon hinner få tag på honom blir han brutalt mördad. Själv blir hon jagad av ryska maffian. Hon jagar vidare och spåren leder mot den försvunna fadern till hennes son och till engelska polisväsendet, både MI5 och MI6, interna säkerhetspolisen och spionerna.

Yxskeppet är första delen i en trilogi om Nina Portland, en polis i Esbjerg. Jens Henrik Jensen gjorde stor succé med sin trilogi om Oxen. Detta är en helt ny historia. Det är uppenbart att Jensen är förtjust i att skriva. Men kanske lite väl förtjust i själva skrivandet. Det känns ibland som om det handlar mer om att producera mycket text, och varför då inte miljöbeskrivning av en liten stad i västra Danmark?… Det märktes även i trilogin om Oxen som i slutänden blev en hel bok längre än en trilogi. Med andra ord, det är mycket text, välskriven, men i långa avsnitt inte särskilt spännande och inte särskilt knutet till historien. Men gillar man danska miljöskildringar så är det trevligt.

Det är också allt för mycket ”cloak and dagger”, dvs hemlighetsmakeri och sluga bedrägliga planeringar av poliser och spioner (brittiska framför allt). Plus förstås världsomstörtande konspirationer. Det hela blir inte särskilt trovärdigt, inte alls faktiskt, på gränsen till fånigt, med en polis som saknar förståelse för vad som är förnuftigt och klokt, men trots allt välskrivet. Enligt uppgift är andra boken i trilogin bättre, så jag kanske ger mig på den trots allt. Det blir knappast mer än läs knappt för denna.

(ISBN: 9789177952947)

Deckarbloggens stjärnor:
2/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Yxskeppet, av Jens Henrik Jensen
Yxskeppet, av Jens Henrik Jensen

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig