Gott om mord, på höga herrar. Men varför? – De hängda hundarna, av Jens Henrik Jensen | deckarrecension

De hängda hundarna, av Jens Henrik Jensen

Oxen, som han kallas, egentligen heter han Niels Oxen, vill bara vara ifred. Han har bott i en källare i Köpenhamn men ger sig av ut i vildmarken på Jylland. Där bor han i en egenhändigt byggd koja och lever på fiske och pilbågsjakt.

I Spanien lär det vara så att hundar som man vill göra sig av med, t ex löparhundar som inte längre springer tillräckligt fort, hänger man brutalt. En dag när Oxen bestämmer sig för att på avstånd ta en titt på slottet som äger marken som han slagit sig ner på blir han först förbryllad över varför det finns så många säkerhetsvakter. När han snabbt ger sig av går han rakt in i – en hängd hund och en nästan livlös säkerhetsvakt.

Två andra personer har dött mystiskt strax efter att de fått sina hundar hängda, och även ägaren till slottet visar sig vara död.

Oxen är egentligen soldat, Danmarks på långa vägar mest dekorerade soldat, bland annat från Balkan-kriget.

När polisen börjar utreda dödsfallet på slottet, och sedan även Danmarks säkerhetspolis blixtsnabbt kommer på plats, så är det slut på Oxens frid och ro i skogen.

Är det ett till mord till på slottet? Är Oxen inblandad? Eller är kanske till och med polisen inblandad? Och den vackra men enbenta Margrete Franck, assistent till säkerhetspolisens chef, är hon att lita på eller inte?

Danskarna har en stark generation deckarförfattare, minst lika stark som den svenska. Och ofta mer underhållande och mindre bedrövande. Jens Henrik Jensen är en ny stjärna där. Detta är hans första bok, och den första i en serie om Oxen.

”De hängda hundarna” är en mycket spännande bok med högt tempo. Den är actionfylld, men i välgörande avsaknad av ingående groteska våldsdetaljer. En strålande debutdeckare och den bästa jag läst på ett bra tag. Välskriven, fängslande. Fast, även här, är jag lite besviken på slutet, som inte riktigt når upp till resten av boken i skärpa, och på vissa ställen haltar logiken i historien lite.

Men betyget är ändå givet: läs absolut. De hängda hundarna, del 1 i serien om Oxen.

Det kommer bli fler Oxen-böcker i vår läshög!

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

De hängda hundarna, av Jens Henrik Jensen
De hängda hundarna, av Jens Henrik Jensen, copyright BKWine Photography