Två mord men ingen har sett eller hört något. Tills man frågar — The Fallen, av David Baldacci | deckarrecension

The Fallen, av David Baldacci

Amos Decker råkade ut för en allvarlig olycka när han på college spelade amerikansk fotboll. Hjärnskadan gör att han minne är mer än fotografiskt, han kan spela upp som en film allt han sett tidigare. Efter att förlorat sin familj och levt som luffare är han nu en ganska fristående utredare åt FBI.

Han åker på semester tillsammans med sin FBI-partner Alex Jamison för att hälsa på hennes syster i Baronville, en lite stad på amerikanska obygden. Systern har nyligen avlidit i en olycka i ett stort logistiklager, områdets största arbetsplats. En kväll nar Decker njuter av stillheten med en öl i trädgården ser han ett konstigt ljus i grannhuset.

Han går närmare och ser att det är något som tagit eld. Men han lyckas snabbt ta död på elden. När han ser sig om i huset upptäcker han två lik, ett är upphängt i taket och det andra finns i källaren. Och det är definitivt inte självmord.

David Baldacci är en av världens mest framgångsrika deckarförfattare. En av hans bokserier handlar om Amos Decker, ”the memory man”. The Fallen (”Morden i Baronville” på svenska) är den fjärde boken i den serien, efter Memory Man, The Last Mile och The Fix.

En del av Baldaccis böcker blir till mycket lättviktigt underhållning, kanske oundvikligt med den produktionsvolym han har. Men serien om Amos Decker är bland hans bästa. Det är givetvis en märklig person, med ett minne som en videokamera, men det hålls inom rimlighetens gränser. Baldacci när han är som bäst är en mästare på att sy ihop spännande historier, som samtidigt känns (relativt) jordnära. Hans persongalleri är udda men i det stora hela sympatiskt. Det blir läs, på gränsen till läs absolut.

(ISBN-10: 1538763958, ISBN-13: 978-1538763957, på svenska: ISBN: 9789176299029)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Fallen, av David Baldacci
The Fallen, av David Baldacci

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig