Kanske inte riktigt en störtdykning i Kautokeino, men i alla fall ett stort tapp — Arctic Express, av Lars Pettersson | deckare recension

Arctic Express, av Lars Pettersson

1987 försvinner ett passagerarflygplan längst uppe över nordligaste Norge, över Barents Hav. Sexton personer omkommer. Det är nära gränsen till Ryssland. Det kalla kriget är fortfarande på gång. En del personer säger sig ha hört eller sett ett jaktplan från Nato nära samma plats, vid samma tidpunkt.

Ett flertal utredningar och mediereportage försöker utreda vad som har hänt, men man kommer inte längre än att det var en beklaglig olycka, kanske orsakad av piloten på passagerarplanet.

Trettio år senare får Caitlin O’Conner veta att hennes sedan länge frånvarande pappa har dött. Hon har inte sett eller hört av honom på många år. Han hade lämnat sitt hemland Storbritannien och slagit sig ner i Rwanda. Där har han livnärt sig som privatpilot, men inte haft någon som helst kontakt med den familj han lämnade efter sig i England.

Caitlin O’Conner bestämmer sig för att åka till Kigali, Rwandas huvudstad, för att få veta lite mer om sin far. Hon blir inte mycket klokare av det. Hon känner sig övervakad av några mystiska personer. Hittar sin fars nya fru. Och återvänder hem med bara sin fars aska i en keramikkruka. Men det visar sig att krukan innehåller ett hemligt meddelande, som får henne att nysta i sin fars historia.

Det leder henne till Norge där nya dödsfall väntar på henne, och till nordligaste Norge där hon får kontakte med renskötaren/renägaren Anna Magnusson i Kautokeino.

Arctic Express, av Lars Pettersson, bygger delvis på verkliga händelser. Ett plan som kallades Arctic Express störtade i havet 1987 och det blev aldrig riktigt klarlagt vad som hänt. Med detta som bas bygger Pettersson upp en mystisk historia om konspirationer, korruption och våld.

Lars Pettersson har tidigare skrivit en serie böcker om Anna Magnusson i Kautokeino. Arctic Express är en helt fristående bok som mer handlar om politik och, ja, konspirationer. Liksom i de tidigare böckerna är det fascinerande att läsa om landet uppe i norr, om miljöerna, om människorna som klarar av att överleva på denna extremt ogästvänliga plats.

Men boken är långt ifrån lika intressant eller spännande som hans tidigare böcker. Kanske är det därför att Pettersson endast ser boken som ett politiskt verktyg för att föra fram ett debattinlägg? Det blir allt för mycket konspirationer, allt för osannolika komplotter, allt för långsökta maktspel över många årtionden, allt för mycket hemliga poliser, militärer och hemliga säkerhetstjänstemän som går till oanade ytterligheter för att bevara en ”hemlighet”. Men den var tillräckligt underhållande och välskriven för att få ett läs, fast knappt.

(ISBN: 9789177750604)

Deckarbloggens stjärnor:
2/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Arctic Express, av Lars Pettersson
Arctic Express, av Lars Pettersson

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig