Ett huvudlöst mord i en huvudlös tid — I hear the sirens in the street, av Adrian McKinty | deckarrecension

I hear the sirens in the street, av Adrian McKinty

Sean Duffy, en katolsk polis i den annars mycket protestantiska poliskåren i Carrickfergus, en förort till Belfast på Nordirland, kallas ut till en övergiven fabrik. Där hittar Duffy och McCrabban, hans partner, en skum väska i en sopcontainer. I väskan ligger ett lik. Liket har inga armar och inget huvud.

Obducenten som undersöker det som är kvar av kroppen hittar fler märkliga saker. Personen dog inte av något våld utan av förgiftning, av ett gift utvunnet ur paternosterbönor, en ovanlig och mycket giftig växt som inte finns på Irland. Dessutom har liket varit nedfruset under en tid innan det hamnade i containern. Däremot finns det inget som kan ge kroppen en identitet.

Historien utspelar sig tidigt 80-tal i ett Nordirland som då är inne i sin värsta fas av inbördeskrig. Ett inbördeskrig som satte djupa spår i regionens ekonomi. För den som var med på den tiden finns det mycket i boken som gör att gamla minnen kommer tillbaks. Falklandskriget. Den då populära musiken. Den nordirländska politiken. Och inte minst den stora satsningen på att bygga bilar i Nordirland av De Lorean, de bilar som blev ett ekonomsikt fiasko men som blev legendariska tack vare filmen Back To The Future.

I hear the sirens in the street (Jag hör sirenerna på gatan, på svenska) är Adrian McKintys andra bok om polisen Sean Duffy. Den tragik som utspelade sig under den här tiden är egentligen bara en bakgrundskuliss, historien handlar inte alls om det. Men det är en oerhört effektiv kuliss som onekligen bidrar till att göra boken extra läsvärd. Även om boken inte alls handlar om konflikten får den en att undra hur det kunde vara möjligt att något sådant kunde hända.

De Loreans bilprojekt spelar också en stor roll i boken och i stort sett allt som berättas om det är baserat på verkligheten, inklusive det som så småningom leder till upplösningen av mordgåtan. Men innan vi kommer dit så har vi varit på en omväg till Amerika och FBI har blivit inblandad.

Ytterligare en förnämligt lyckad och läsvärd bok av Adrian McKinty. En fascinerande och spännande historia. Levande personer, som man bara undrar hur de kunde överleva just där och då. Ett språk och en Sean Duffy som ofta har en lågmäld humor som säkert hjälper till. Och en bild av en av de märkligaste företeelserna i västra Europas sentida historia.

Med andra ord: läs absolut.

(ISBN-10: 1094080993, ISBN-13: 978-1094080994, på svenska: ISBN 9789177990178)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

I hear the sirens in the street, av Adrian McKinty
I hear the sirens in the street, av Adrian McKinty