Spelar ett litet mord någon roll när det är inbördeskrig? — The Cold Cold Ground, av Adrian McKinty | deckarrecension

The Cold Cold Ground, av Adrian McKinty

Sean Duffy är en ovanlig polis. Han är katolik. Boken utspelar sig på våren 1981, under den period som kalls The Troubles när konflikten mellan katoliker och protestanter var som värst i Nordirland. Och i stort sett hela Nordirlands polisstyrka är protestantisk. Utom Sean Duffy.

En person hittas död, mördad, i en gammal bil i en park.

Mycket tyder på att det är ett mord i kampen mellan katoliker och protestanter, för statuera ett exempel mot bedragare. Men är det så? Och varför figurerar flera högt uppsatta politiker i periferin? Eller har det med homosexualitet att göra? Inte särskilt accepterat i dessa religiösa kretsar.

Historiska romaner, som ju detta är, är ofta inte mina favoriter. Men den här är bättre än bra. Det är en rafflande historia, som givetvis är mer invecklad än man tror. Men det är också en historia som ger i alla fall lite inblick i den märkliga period på 70- och 80-talen när vi faktiskt i praktiken hade ett inbördeskrig på Nordirland. Svårt att tro.

Men The Cold Cold Ground (Kall, kall jord, på svenska) är i allra högsta grad läsvärd på sina kvaliteter som deckare. En mycket lyckad första bok jag läser av Adrian McKinty (första för mig). Han har redan ett flertal böcker bakom sig, men detta är den första i serien om Sean Duffy i Nordirland. De flesta av hans böcker utspelar sig på Nordirland eller har en irländsk koppling. Hans senaste bok The Chain (också mycket läsvärd, men jag läste den senare) är dock helt amerikansk.

Det blir läs absolut och fler böcker av Adrian McKinty för mig.

(ISBN-10: 1094080985, ISBN-13: 978-1094080987, svenska ISBN: 9789188447616)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Cold Cold Ground, av Adrian McKinty
The Cold Cold Ground, av Adrian McKinty

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig