En irländare i New York, i stil med Raymond Chandler — Dead I Well May Be, av Adrian McKinty | deckarrecension

Dead I Well May Be, av Adrian McKinty

Michael Forsythe har flytt till New York. Han är född och uppväxt under den eländigaste perioden på Nordirland, inbördeskriget The Troubles på 80-talet. Michael flydde våldet, fattigdomen och livet utan mening och anlände till Amerika i sena tonåren som illegal immigrant. Han försörjer sig på att göra ärende åt en smågangster, som att driva in skulder med ”övertygande” metoder.

Han blir skickad på ett lätt uppdrag till Mexiko, för att hämta hem lite droger, som en följd av en romans med chefens älskarinna. Men allt går inte som planerat, i alla fall inte som Michael har planerat.

Adrian McKinty är en irländsk författare som bor i USA. Det här ör första boken i serien om Michael Forsythe, irländaren som i tonåren flydde hemlandet för att skapa sig en verklig framtid i Amerika. McKinty har även skrivit en annan bokserie om polisen Sean Duffy som utspelar sig i Belfast under The Troubles, t.ex. The Cold Cold Ground, och nutida deckare i amerikansk miljö som The Chain.

Dead I Well May Be är i en klassisk hårdkokt deckarstil med gangstrar, droger och våld, som påminner om t.ex. Raymon Chandler, på gränsen till noir, där det mesta är dystert. Men Michael är ingen dyster person. Tvärt emot verkar han vara en uthållig optimist. Han är uppfödd med våld runt omkring sig, Irland, New York, men sjunker inte ner i det själv (allt för mycket).

Det är en rafflande bok där man ibland undrar hur det ska vara möjligt att komma ur knipan. Några korta avsnitt med mycket våld, men inte mer att man snabbt kan bläddra förbi om man föredrar. Mycket välskriven och fängslande.

Det blir läs absolut och fler böcker av Adrian McKinty.

(ISBN 10: 1852427809, ISBN 13: 9781852427801)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Dead I Well May Be, av Adrian McKinty
Dead I Well May Be, av Adrian McKinty

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig