Inget är riktigt så som det ser ut i terrorn och drogernas Nordirland och USA — Hidden River, av Adrian McKinty | bokrecension deckare

Hidden River, av Adrian McKinty

En ung, vacker, intelligent, flicka, Victoria Patawasti, mördas i Denver, Colorado. Hon hade kommit dit för att studera. Hon är av indiskt ursprung, fast född och uppvuxen i Nordirland, där hennes familj slagit sig ner och driver en framgångsrik business.

Alexander Lawson är polis i Carrickfergus, en förstad till Belfast. Eller var polis. Han var en uppåtgående stjärna inom poliskåren. Hans framgångar gjorde att han blev förflyttad till narkotikaroteln, där man sysslar med missbruk, smuggling och gängkriminalitet och annat muntert. Där blev han fast i ett eget heroinmissbruk, men klarade sig från att bli sparkad genom att själv säga upp sig.

I sin ungdom var Alexander förälskad i Victoria, även om det aldrig kom särskilt långt som förhållande.

Victorias familj, som fortfarande bor i Carrickfergus, är förstås bestörta av flickans död. Och ännu mer upprörda är de över att polisen i Denver inte verkar lägga ner särskilt stor ansträngning på fallet. Alexander hör talas om mordet och går för att besöka familjen.

Victorias pappa ber då Alexander att ta reda på vad som har hänt. Är det verkligen så enkelt som polisen i Denver säger. Alexander tror knappast han kan bidra med något, men accepterar ändå uppdraget. Han är i desperat behov av pengar. Och att åka till USA kommer också lägligt eftersom visa av de kontakter han skaffat sig under sin tid som polis verkar tycka att det finns ouppklarade mellanhavanden som kan borde lösas på ett för Alexander ganska obehagligt sätt.

Hidden River är ytterligare en bok av Adrian McKinty som utspelar sig i Nordirland, i ”Storbelfast”, under tiden som kallas ”The Troubles”, när konflikten mellan katoliker och protestander var som värst och snarast likande inbördeskrig. Fast den här boken utspelar sig mest i USA. Som flera av hans andra böcker är det en bok i den hårdkokta stilen, eller ”noir” om man så vill, i andan av förra seklets tidiga amerikanska deckarförfattare. Det är många som dör och det är ganska mycket våldsamheter (men aldrig några detaljer som blir allt för ingående). Men det är en strålande bok i denna stil. Välskriven, rafflande och med en fast fot i den epokens tidsanda. Det blir läs absolut.

(ISBN-10: 0743470575, ISBN-13: 978-0743470575)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Hidden River, av Adrian McKinty
Hidden River, av Adrian McKinty

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig