Krig är grymt, men grymheten (liksom godheten) finns även hemma i parken — If I Should Die, av Matthew Frank | bokrecension deckare

If I Should Die, av Matthew Frank

Det har varit en serie med våldsamma attacker på hemlösa i södra London. De har misshandlats men ingen myndighet bryr sig särskilt mycket om dem. Det är väl kanske sådant man får räkna med att drabbas av när man är hemlös? Men när en av dem dör så blir det ju faktiskt mord. Och en mordutredning dras igång av polisen.

Men mordet kanske kommer att lösas snabbt. En annan luffare kliver en dag in på en polisstation och erkänner att det är han som begått mordet.

Joseph Stark är nyanställd på polisen, och blir en av de som får ta tag i det av allt att döma lättlösta mordet. Stark är en oerfaren och nykläckt utredare, men inte utan erfarenhet. Han var tidigare elitsoldat i brittiska armen och har varit med på ett flertal uppdrag i Afghanistan. Men på det senaste skadades han så allvarligt – nära döden – att han nu återgått till ett civilt liv och bestämt sig för att bli polis.

Stark är inte helt övertygad om att han som tar på sig mordet verkligen är den skyldige. När det visar sig att även han varit soldat, och medalj-dekorerad sådan, om än långt tidigare än Stark, så stärks hans tvivel. Men varför skulle en uteliggare ta på sig skulden för ett mord han inte begått? Varför riktas inte polisstrålkastaren mot det illasinnade ungdomsgäng som är känt i området?

Situationen kompliceras ytterligare för Stark av hans PTSD, post-traumatiska neuroser, som han försöker döva med tabletter och alkohol. Plus av att han ”jagas” av en officier som oupphörligen försöker få tag på honom på telefon, men som Stark vägrar svara på. Varför? Vad har hänt?

If I Should Die är Matthew Franks första bok, och den första i en serie om Joseph Stark. Det känns inte alls otroligt att hemlösa skulle kunna drabbas på detta sätt. Och den bakomliggande historien är säkerligen inte heller långt från verkligheten. Det finns mycket elände och ondska. Matthew Frank, med Joseph Stark, är ett bra tillskott i deckarvälden. Historien är medryckande och spännande. Frank skriver en rapp och bra prosa. Och historien har även en hel del oväntade knorrar, som ger lite extra krydda, inte minst om Stark själv. Läs absolut och fler Joseph Starknoveller i läshögen framöver.

(ISBN-10: 9781405917513, ISBN-13: 978-1405917513)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

If I Should Die, av Matthew Frank
If I Should Die, av Matthew Frank

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig