Visst är han väl mördaren, men vem gjorde då mordet när han var inlåst? — The Killer Inside, av Matthew Frank | deckare recension

The Killer Inside, av Matthew Frank

Julian Sinclair är dömd för mord, flera mord på unga kvinnor. Grymma mord, strypta, våldtagna, drogade, inrullade i plastfilm. Men efter ett överklagande blir han frisläppt. Polisen ör övertygad om att han är den skyldige. Men ett DNA-prov från en brottsplats har försvunnit på polislaboratoriet och det är det enda konkreta beviset som knöt Sinclair till brotten. Och eftersom provet inte längre finns så kan man inte dubbelkontrollera att det är korrekt. Men allt annat pekar dock på att Sinclair är mördaren. Polisen är övertygad.

När Sinclair kliver ut ur fängelset, frigiven, under poliseskort, dyker tre maskerade personer upp och skjuter honom. Men missar lite, så han blir bara skadad. Var det några från familjerna från de mördade som ville hämnas? Eller något annat?

Sinclair får spendera några dagar på sjukhus för att få vård för sin skottskada. Och under tiden som han ligger på sjukhus, under polisbevakning, så sker ytterligare ett mord. Precis lika dant som de tidigare. Har polisen faktiskt fel? Är Sinclair inte mördaren?

The Killer Inside är Matthew Franks tredje bok om Joseph Stark. Han är en nybörjarpolis, men en duktig sådan. Han var tidigare militär och tjänstgjorde i flera rundor i krigshärdar i världen. Vid sin senaste postering skadades han allvarligt och har nu stora problem med ett ben och med PTSD (post traumatic stress disorder). Men han lyckades också rädda livet på flera av sina soldatkollegor tack vare stort hjältemod och fick därför Victoria Cross, den finaste krigsmedaljen i Storbritannien (se If I Should Die).

Stark är en person fylld av inre konflikter men med ett hjärta av guld, eller kanske bara helt enkelt ett oförvitligt sinne för vad som är rätt och vad som är fel. Kanske med undantag för sitt eget privatliv, där han brutit sitt förhållande till den kvinna han älskar, bara för att bespara henne plågan att leva med honom…

The Killer Inside utvecklar sig till en intrikat historia om förräderi och om misstag och olyckor. Matthew Frank är en fantastisk skicklig författare. Boken är en verklig sidvändare. Persongalleriet är skickligt uppbyggt även om man kan tycka att det är lite för mycket schablonmässiga interna poliskonflikter. Man kan inte låta bli att ha stor sympati för de två huvudrollsinnehavarna (Stark tillsammans med DS Franc Millhaven, som är hans totala motsats), dock med en god gnutta frustration över varför de inte kan få till det med deras privata situationer. De har ju trots allt alla förutsättningar. Nåväl. Det är återigen en förnämligt läsvärd bok av Matthew Frank, så det är ett läs absolut.

(ISBN 978-0-718-18719-4)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Killer Inside, av Matthew Frank
The Killer Inside, av Matthew Frank

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig