Extra allt med supermän och töntar | Tre minuter av Roslund & Hellström | deckarrecension

Tre minuter av Roslund & Hellström

Piet Hoffman (eller ”Paula”) är en f d kriminell, f d svensk polisinfiltratör. Han är eftersökt av svensk rättvisa för ett mord. Han är jagad och hatad av polsk maffia som förrädare. Han har hamnat med sin familj, fru och två barn, i Colombia där han börjat arbeta som livvakt åt en av de allra högsta i narkotikaligan som ligger bakom en stor del av världens illegala knarkproduktion. Men han gör det som infiltratör och informatör för amerikanska Drug Enforcement Agency (DEA).

Men livet börjar bli outhärdligt och ohållbart. Hur ska han kunna ta sig ut ur trasslet? In kommer då en kufisk svensk polis och en pajas till chefsåklagare…

Det blir en rafflande historia med massor av ond bråd död, kontraktsmord, narkotikaproduktion, amerikanska super-militärer, privata miliser med mera. Blandat med halv-burlesk svensk tönträttsväsen.

För att komma ur knipan lyckas Piet lura alla, inklusive amerikanske vicepresidenten, lamslå en stor del av amerikanska försvaret, hela drogkartellen, svenska polisen, och ta sig hem till förortsvillan i Stockholm.

Det är en bok med högt tempo som gör att man lätt vänder blad. Välskriven och spännande. Men… Dels är det lite för mycket kontraster, t ex mellan det svenska rättsväsendets töntar, och Piets egna överjordiska talanger. Dels är det lite för mycket ”extra allt”, något som känns som ”thriller skrivet efter ett succérecept” (ta med så mycket du kan av våld, politik, stormakter, vapendetaljer, osv och rör om); lite ironiskt med tanke på att det är just det som författaren (författarna) förkastar i sitt efterord, romaner som följer ett mönster.

(Ett märkligt efterord för övrigt, där författaren uppenbarligen gläder sig åt att ha varit en starkt bidragande orsak till att förbättra svensk flyktingpolitik, sexköpslagar, med mera, och till och med statsministerns egen politik i dessa frågor och andra, tack vare sina böcker… Och dessutom varit, enligt egen utsago, en av de första och främsta att omdana den nordiska deckargenren, och fått svenska ebokhandlare att bygga om sina datasystem för att bättre presentera författarnas böcker… Självbilden saknar inte dimensioner…)

Men visst är den läsvärd ändå.

Roslund & Hellström (Anders Roslund och Börge Hellström) har skrivit ett flertal deckare / thrillers tidigare, t ex ”Tre sekunder”, som ”Tre minuter” är en fristående fortsättning på, liksom Odjuret, Box 21, Flickan under gatan, med flera.

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Tre minuter av Roslund & Hellström
Tre minuter av Roslund & Hellström, copyright BKWine Photography

Skribent:

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig