Mord, romantik och teater i en avlägsen isländsk fiskeby — Snow Blind, av Ragnar Jonasson | deckare recension

Snow blind, av Ragnar Jonasson

Ari Thor är nyutbildad polis. Han får sin första postering i Sigulfjördur på Islands nordkust. En liten stad, en by snarare. Men med polisstation. Det är långt från Reykjavik, och därmed långt från hans flickvän, som studerar medicin. Men Ari tänker att det kanske kan vara bra att vara ifrån varandra en liten stund, så kan hon komma dit när hon är färdigutbildad. Förhållandet har inte varit det mest intensiva på sista tiden.

Sigulfjörður har 1200 invånare. En fiskeby. Till och med på Island är det långt från allt. Där händer inte mycket med det finns ändå en polisstation med tre personer. På vintern, om det snöar mycket, kan byn bli helt isolerad. Det finns bara en väg därifrån, genom en tunnel genom berget. Om det blir mycket snö kan vägen blockeras.

Men Sigulfjördur är ändå inte så händelsefattigt som man kan tro. I stadens lilla teater faller en nationellt hyllad författare till sin död, just under en paus i en repetition, när ingen annan fanns där. Utom möjligen den som knuffade honom. Om han nu blev knuffad. Samtidigt hittar man en ung kvinna, naken och blödande i snön. Vad är det som händer i den lilla fridfulla fiskebyn?

Under utredningens stapplande gång (det verkar inte särskilt brådskande tycker Ari), så träffar Ari en ung och ensam pianolärarinna. Hon är inte bara förtrollande utan även direkt inblandad i den märkliga historien.

Snow Blind (Snöblind på svenska) är Ragnar Jonassons debutbok. Han har blivit mycket hyllad för sin senare bok, Mörkret, och därmed har åter hans debut uppmärksammats. Snowblind är en deckare av det lugnaren och mildare slaget. Den är så pass dämpad att jag nästan inte ens skulle sortera den under ”deckare”; inte en sidvändare.

Styrkan i boken är snarare att det är en berättelse om ett samhälle som är långt bort från allt det ”vanliga” som de flesta av oss känner till. Litet, isolerat, gammaldags. Det är fascinerande att slå upp Sigulfjördur på Google – jo, byn existerar i verkligheten – och se hur byn och landskapet ser ut. Även personerna i boken är levande och intressanta, och intrigen är onekligen finurligt uttänkt. Men det är inte en bok som får mig att gå och leta efter nästa av samma författare. Men ändå värd ett läs.

(ISBN: ISBN-10: 125014468X, ISBN-13: 978-1250144683, svenska inbunden: ISBN: 9789180234825)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Snow blind, av Ragnar Jonasson
Snow blind, av Ragnar Jonasson