Två familjer, två tragedier — The Wife and the Widow, av Christian White | bokrecension deckare

The Wife and the Widow, av Christian White

Kates man skulle kommit hem från en konferens i London, men när hon och deras tio år gamla dotter Mia väntar vi flygplatsen dyker han inte upp. Kate börjar leta. När hon förhör sig om hans resa på hans arbetsplats, ett sjukhem där han är läkare, visar det sig att han inte varit på någon konferens. I själva verket slutade han att arbeta där för flera månader sedan. Vad har han gjort sedan dess? Och vart har han tagit vägen?

Abby bor tillsammans med sin man Ray och två tonårsbarn på en liten ö på östkusten. Där finns en stor sommarkoloni med eleganta villor. Men själva är de permanentboende och försörjer sig på underhållsarbete på de stora husen och på att jobba i kassan i snabbköpet. En dag hittar hon i ett hemligt gömsle i sin mans verkstad med en hög med tidningar. Gayporr. Och i soporna hittar hon en säck med blodiga kläder.

De två kvinnornas liv flätas samman, men på ett högst oväntat sätt.

The Wife and the Widow är Christian Whites andra (fristående) bok efter The Nowhere Child. Det är en fascinerande och överraskande bok. Historien utspelar sig i två skilda miljöer, Melbournes övre medelklass, och (ganska) fattiga öbor.

Men historien handlar framför allt om två familjer, där vare sig den ena eller den andra fungerar riktigt som den ska. Läsaren leds långsamt in i den allt mer förbryllande historien. Man anar tidigt, inte minst i titeln, att någon sorts koppling finns det mellan familjerna.

Det är nästan så att det kan vara två helt vanliga familjer. Men inte riktigt. Miljöerna spelar inte så stor roll i berättelsen (till skillnad från vissa andra australiensiska deckare). Snarare är det dialogerna, språket och personerna som är viktig.

Det är dock inte i stil med en del skandinaviska romaner där dysfunktionella familjer och familjekonflikter spelar huvudrollen. Här är det snarare mysteriet och historia (eller historien) som leder. Och mycket skickligt beskrivna. En mycket välskriven och underhållande bok. Slutet bjuder på inte bara en utan två överraskningar, och inget ska sägas här om vad det är. Annat än att jag rekommenderar läsaren att hålla god koll på persongalleriet ända fram till slutet.

(ISBN-10: 1250781639, ISBN-13: 978-1250781635)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Wife and the Widow, av Christian White
The Wife and the Widow, av Christian White

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig