”Vem är jag egentligen?”, en fråga som förvisso många ställer sig — The Nowhere Child, av Christian White | bokrecension deckare

The Nowhere Child, av Christian White

Kimberly ”Kim” Leamy är lärare i fotografi. Kanske inte riktig en professionell fotograf, men nästan. Hennes mamma dog i en sjukdom för några år sedan så hennes familj är hennes styvfar och hennes halvsyster Amy. De bor alla i Melbourne i Australien.

En dag när hon sitter på ett kafé kommer en man fram till henne och frågar om han får slå sig ner och växla några ord med henne. Han visar henne ett drygt tjugofem år gammalt tidningsurklipp från en amerikansk tidning. Det handlar om en liten flicka, Sammy Went. Hon var två år gammal när hon försvann spårlöst från den lilla staden Manson i Kentucky. Spårlöst.

”Du är Sammy Went” får Kim Leamy veta av mannen. Hur kan det vara möjligt? Och är det verkligen sant, eller är det någon sorts lurendrejeri? Vem var i så fall hennes mamma? Kim måste få veta. Måste reda ut vad det handlar om.

The Nowhere Child är Christian Whites debutbok, som gjorde honom välförtjänt berömd. Det som först låter som en helt osannolik historia utvecklar sig till något som inte alls är så otroligt, om än märkligt. Det blir två parallella histories som utvecklar sig omväxlande. Kim Leamys sökande efter sanningen och verkligheten, om vem hon egentligen är. Och parallellt historien om vad som hände i Manson för tjugofem år sedan när lilla Sammy försvann. Det är en historia blandad med kusliga ruskigheter, men som nog ligger ganska nära verkligheten på sina ställen i USA, tillsammans med hemligheter, uppdämda och inneslutna känslor och konflikter. Och olyckliga (eller lyckliga?) omständigheter.

Tekniken med en dubbel historia, som utspelar sig i olika tidsepoker, återkommer i Christian Whites andra bok The Wife and the Widow, men där på ett ännu mer finurligt sätt.

The Nowhere Child är en lysande debutbok med en oväntad historia, mycket välskriven. Ibland lite deprimerande eller i alla fall ledsam när man tänker på olika människoöden, men nog i det stora hela en positiv historia. Med ett onekligen överraskande slut. Det blir ett läs absolut.

(ISBN-10: 0008276560, ISBN-13: 978-0008276560)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Nowhere Child, av Christian White
The Nowhere Child, av Christian White

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig