Ett mord visar sig vara flera, ”men det var ju inte meningen”… — Fair Warning, av Michael Connelly | deckarrecension

Fair Warning, av Michael Connelly

Jack McEvoy är numera reporter på en onlinetidning, kallad Fair Warning, som sysslar med konsumentfrågor, som skriver om t.ex. bilbromsar som inte fungerar, eller nappflaskor som läcker. En kväll när han just parkerat i garaget hemma i hyreshuset där han bor dyker två inte särskilt sympatiska poliser upp och börjar fråga ut honom om ett mord av en kvinna han tidigare träffat på en bar. Han vet förstås att han är oskyldig men det vet ju inte polisen. Kvinnan råkade han träffa av en tillfällighet på en bar för ett år sedan. Nu har hon blivit brutalt mördad i sitt hem.

Jack kan inte låta bli att bli fängslad av hennes historia. Trots att det inte egentligen alls har något med konsumentfrågor att göra så lyckas han övertyga sin redaktör om att göra ett reportage om mordet.

Historien leder vidare in på ämnen som ”cyber-stalking”, ”the dark web”, oreglerad DNA-forskning, korrupta personer i poliskåren, kvinnohatare och så vidare.

Michael Connelly är en av giganterna i deckarvärlden, med över trettio böcker bakom sig. Mest kända är hans böcker (och teveserier) om Harry Bosch. Han är välförtjänt framgångsrik. En strålande historieberättare som kan driva en historia framåt i ett rasande tempo som gör att man inte somnar förrän långt in på natten.

Den här boken, Fair Warning (”På dödligt spår” på svenska) får dock räknas som en av hans mindre lyckade. Historien är visserligen fascinerande och tar upp flera verkliga problem. Men han får inte riktigt grepp i problematiken. Och ju längre man kommer i bocken desto mer irriterad blir man på huvudpersonen, Jack McEvoy, och hans oförmåga att klara av relationer till andra människor. Till exempel till en annan figur som åter dyker upp i denna bok, f.d. FBI-agenten Rachel Walling.

Så, inte ett av Connellys storverk, men likväl läsvärd. Han kan väl få leva lite på kredit från sina andra storverk.

(ISBN-10: 1409199096, ISBN-13: 978-1409199090, svenska: ISBN 9789113108131)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Fair Warning, av Michael Connelly
Fair Warning, av Michael Connelly

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig