Om orättvisa och rättvisa, om sanning och falskhet i Nya Sydafrika — Black Diamond, av Zakes Mda | deckarrecension

Black Diamond, av Zakes Mda

En “black diamond” är en svart sydafrikan som efter avskaffandet av apartheid gjort sig ett namn och blivit framgångsrik, och framför allt blivit förmögen, som ett resultat av den ”nya regimen”. Don Mateza är inte ännu en black diamond, han är andreman i en ganska framgångsrik säkerhetsfirma som bl.a. förser de som behöver en body guard med en sådan. Men hans fästmö Tumi är däremot övertygat om att han kommer att bli en black diamond, vilka medel som än må behövas. Tumi är redan själv en framgångsrik f.d. fotomodell och affärskvinna, men det räcker inte.

Don Matezas nya uppdrag är att vara body guard till en högt uppsatt domare, chief magistrate, som fått dödshot efter det att hon dömde en av de två bröderna Visagie till ett osedvanligt hårt straff. Hon kunde inte fälla honom för att driva en bordell, utan dömde honom istället för otillständigt uppförande under rättegången.

Zakes Mda är en pseudonym för Zanemvula Kizito Gatyeni Mda, författare, konstnär och regissör. Han har skrivit ett stort antal böcker. Jag tror detta är hans enda spänningsroman. De flesta andra böcker är skildringar av det nya Afrika, eller det gamla.

Black Diamond är en lågmäld och underhållande bok som huvudsakligen handlar om den sympatiske men lite naive Don Mateza, om hans manipulerande flickvän och om det nya Sydafrika. Den speglar mycket av det virrvarr av politik och sociala förändringa, och laglöshet tillsammans med lagens väktare som ännu inte riktigt stabiliserats i detta så snabbt förändrande land.

Det är inte den allra mest fängslande bok man kan läsa men den är charmerande och underhållande. Med ett persongalleri där många har komplexa och motsägelsefulla karaktärer, precis som landet de lever i. Kanske inte den starkaste, men ändå utan tvekan ett läs absolut. Läs mer om sydafrikanska deckare här.

(ISBN-10: 0857422227, ISBN-13: 978-0857422224)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Black Diamond, av Zakes Mda
Black Diamond, av Zakes Mda

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig