Ett slutna-rummet-mysterium blandat med bomber — In the Morning I’ll Be Gone, av Adrian McKinty | deckarrecension

In the Morning I’ll Be Gone, av Adrian McKinty

Sean Duffy har aldrig varit en helt vanlig polis. En katolik i den huvudsakligen protestantiska nordirländska poliskåren. Detta är under ”The Troubles”, den värsta perioden i inbördeskriget på Nordirland, 1984. Han är dessutom egensinnig, stordrickare, smårökare (av hasch) och allmänt ogillad av de högre upp. Tills slut ”övertalas” han att ta en tidig ”pension” för att slippa ett åtal av ett påhittat fall av polisbrutalitet.

Samtidigt bryter ett flertal IRA-terrorister sig ut från högsäkerhetsfängelset Maze. En av dem, Dermot McCann, är bombspecialist och spårlöst försvunnen efter flykten från fängelset. Fast MI5 har fått nys om att han fått lära sig mer om bomber i Libyen, och att något stort är på gång.

I sin ungdom gick Dermot McCann i samma skolklass som Sean Duffy, och de kände varandra ganska väl. MI5 ser som sin sista utväg att rekrytera Sean Duffy med specialuppdrag att hitta McCann. Som lockbete lovar de att se till att Duffy får tillbaks sin rang och status i poliskåren.

Duffy ser det som ett omöjligt uppdrag. Ingen nordirländsk katolik skulle yppa ett ord om var man skulle kunna hitta McCann. Inge skulle vilja, och även om de skulle, så vet de att minsta tips skulle leda till en snabb och plågsam död för tipsaren.

Men i sitt sökande efter McCann stöder Sean Duffy på en familj som han kände som barn i den katolska skolan. Dottern har nyligen dött. Hon skötte familjens pub och en kväll när det var hon som skötte den och skulle stänga den så kom hon aldrig hem. Hon hittades död på golvet till puben, men med alla dörrar och fönster låsta. Naturligt död efter ett fall säger polisen. Mördad säger modern. Det slutna rummets mysterium.

Om Duffy kan lösa detta så kanske han kan få ett tips om var McCann finns. Moder, som inte tror på en olycka, har bästa tänkbara kontakter på republikanernas sida. Men skulle hon vara villig att hjälpa?

In the Morning I’ll Be Gone av Adrian McKinty är tredje boken om polisen Sean Duffy på Nordirland under den värsta perioden av inbördeskriget och terrorismen. Boken handlar mest om mysteriet med det slutna rummet, men nästan lika mycket om denna mörka period av Nordirlands historia. McKinty är en stor talang på att skriva spännande böcker. Visst är det mycket en tidsskildring, men det är en spännande och medryckande sådan. Sean Duffy är säkerligen inte en lätt person att ha att göra med, med sin uppkäftighet och idiosynkrasi. Men man kan inte låta bli att få en stor sympati för honom. Han är polis, och han är polis därför att han vill göra världen bättre.

Liksom i de tidigare böckerna så finns det en koppling till verkliga händelser, i detta fall till konservativa partiets (Tories) partikongress i Brighton (för den som kommer ihåg). Men även om allt leder fram till just det så är kärnan i boken den vanliga mordhistorien (?) och Duffys rivande och slitande i trådar. Liksom hans kamp för att överleva i den miljön som det är på Nordirland. Ytterligare en läs absolut av Adrian McKinty.

(ISBN-10: 1616148772, ISBN-13: 978-1616148775)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

In the Morning I’ll Be Gone, av Adrian McKinty
In the Morning I’ll Be Gone, av Adrian McKinty

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig