Vargnatt för en före-detta departementschef och för Oxen — Oxen IV, Lupus, av Jens Henrik Jensen | deckarrecension

Oxen IV, Lupus, av Jens Henrik Jensen

Oxen, det vill säga Niels Oxen, är en krigsveteran, den ende som fått Danmarks högsta utmärkelse inom försvarsmakten. Men han lider av de psykologiska sviterna efter krigen på Balkan. Nu lever han ett relativt normalt liv i Köpenhamns förort. Han övertalas av chefen för PET, Danmarks polisenhet för nationell säkerhet, att ta en titt på vad som kan ha hänt på Jylland.

En bonde har försvunnit, men inte vilken bonde som helst, en före detta departementschef. Mysteriet får Oxen att återknyta bekantskapen med Margrete Frank, en före detta lysande stjärna inom säkerhetspolisen, men som numera hankar sig fram på småjobb i samhällets utkant.

Detta är fjärde boken i trilogin om Oxen. Jo, så kan man se det, även om det presenteras som en oberoende historia. Jag är till att börja med lite besviken. Tredje boken i trilogin slutade med ett antal lösa trådar. Osäkerhet om ondskan skulle släppas ut igen, om de skyldiga skulle gå fria. Inget av detta reds ut i denna bok.

Men bortsett från det, Jens Henrik Jenson är utan tvekan en strålande författare. Det är fullt av spänning och tempo. Även om vissa av personerna kan kännas lite övervärldsliga (i synnerhet Axel Mossman, PET-chefen) så är Jensen en av Skandinaviens bästa deckarförfattare.

Så jag sväljer min förtret över kopplingen till de tidigare böckerna och ger den ändå läs absolut.

(ISBN 9789177951360)

e
Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Oxen IV, Lupus, av Jens Henrik Jensen
Oxen IV, Lupus, av Jens Henrik Jensen

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig