Från sydafrikanska landsbygen till belgiska universitet, över diamantgruvor i Kongo — Sacrificed, av Chanette Paul | deckarrecension

Sacrificed, av Chanette Paul

Caz Colijn bor ensam långt ute på den Sydafrikanska landsbygden, i den lilla staden Stanford i Walker Bay. (I samma stad finns en ypperlig vinproducent, Springfontein, som gör några av Sydafrikas mest originella viner, och som brukar vara på programmet på BKWines vinresor i Sydafrika.) Hon har ingen kontakt med sin familj, vare sig mor, eller syster. Hennes dotter har dock blivit en berömd fotomodell som reser världen runt i sitt jobb. Dottern är slående vacker och svart. Caz själv är vit, en märklig genetisk ovanlighet, sägs det.

En dag får Caz Colijn ett telefonsamtal från sin syster, som bor i Belgien, med deras gemensamma mamma, som nu ligger på sin dödsbädd verkar det som. De har inte haft någon kontakt på många, många år, och både systern och mamman har tagit avstånd från Caz. Så varför detta samtal nu?

Det blir en historia som drar trådarna tillbaks till Kongos diamantgruvor på 1960-talet och som även knyter an till dagens komplicerade situation i Sydafrika.

Det är en välskriven och fängslande roman med många oväntade vändningar, både i Sydafrika, Belgien och Kongo. Där finns kopplingar till dagens kriminalitet, till mysticism och vidskepelse, till anti-demokratiska tendenser, smuggling och mycket annat. En briljant hopsydd historia.

Det är utan tvekan en läs absolut-bok. Det enda som blir ett smolk i bägaren är att det verkar som om alla andra böcker som Chanette Paul skrivit är i mycket mer banal stil. Men vem vet? Man kanske skulle pröva?

(ISBN 9781946395009)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Sacrificed, av Chanette Paul
Sacrificed, av Chanette Paul