Om man nu vill mörda, varför göra det så komplicerat? — Pojken i snön, av Samuel Bjørk | deckarrecension

Pojken i snön, av Samuel Bjørk

En ung kvinna hittas död i en fjällsjö. Hon har på sig en balettklänning och sina balletskor. Det är uppenbart att hon blivit mördad men den finns märkligt nog inga som helst spår av våld. Ingen begriper heller varför någon skulle vilja mörda en balettstudent mitt ute i skogen.

Det visar sig vid obduktionen att hon blivit mördad på ett mycket intrikat och ovanligt sätt. Varför?

Kriminalkommissarie Holger Munch får hand om fallet. Han har nyligen återfått sin roll som Norges ledande mordutredare efter att nästan ha blivit avskedad. Han lyckas få med sig den legendariska polisen Mia Krüger, som har ett osedvanligt sinne för detaljer och samband. Hon var just på väg ut på en resa för att försöka återfå en riktig koppling till verkligheten efter det drogbruk som hon drabbades av efter sin systers död, en död som hon anklagar sig själv för.

Men under utredningen kontaktar polisens interna utredningsenhet helt plötsligt och diskret Mia för att försöka få henna att skvallra på en kollega som de tror är inblandad i kriminell verksamhet. Vem kan man lita på? När kommer nästa offer? Och varför dessa hemliga meddelanden på brottsplatsen?

Pojken i snön är Samuel Bjørks tredje bok efter Det hänger en ängel ensam i skogen och Ugglan dödar bara om natten. Persongalleriet är det samma, den sympatiske Holger Munch, ständigt på kant med sina överordnade, men med ett oslagbart rekord i utredda mord. Den instabila Mia Krüger som kanske vore Norges bästa polis, om det inte vore för att hon oupphörligen måste slåss mot sina egna inre demoner. Plus den vilde men snälle Curry, datorgeniet Gabriel plus alla andra.

Samuel Bjørk är en stor talang som historieberättare. Även om vissa av personerna kanske har lite orimliga talanger så är hans personbeskrivningar och dialoger skickligt genomarbetade och verkliga. Det är en bok fylld av mysterier. Varför dessa konstiga omständigheter kring brottet, eller snarare brotten? Vad betyder de hemliga meddelandena? Den är skickligt skriven och historien drivs hela tiden framåt.

Men det når inte riktigt ända fram. Slutet blir allt för konstruerat. Det är inte riktigt ”gubben ur lådan”, men upplösningen hänger inte tillräckligt mycket ihop med resten av historien. Så det blir inte mer än läs för en bok som annars skulle kunnat nå längre

(ISBN: 9789174298079)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Pojken i snön, av Samuel Bjørk
Pojken i snön, av Samuel Bjørk

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig