Gladiatorernas kamp mellan spioner och agenter — Sentinel, av Matthew Dunn | spionroman recension

Sentinel, av Matthew Dunn

Brittiska underrättelsetjänsten får ett dramatiskt och brådskande meddelande från en kapten på en rysk kärnvapenubåt, just nu i hamn på en flottbas. Kaptenen är spion för MI6. Men meddelandet blir avbrutet, kaptenen hinner inte färdigt innan han måste bryta. Uppenbarligen är något mycket dramatiskt på gång i Ryssland.

Det är tillräckligt oroväckande för att MI6 ska skicka sin Spartan – underrättelsetjänstens allra skickligaste operatör – till Ryssland för att få veta vad kaptenen hade att säga. Han lyckas ta sig in på flottbasen och lokalisera kaptenen. Men han hittar honom död. Just nyss mördad.

Det blir ett hektiskt jagande på information, på agenter och dubbelagenter. En bedragare – men vem? – har satt en diabolisk plan i verket som kan leda till ett tredje världskriget med kärnvapen. Går det att stoppa?

Matthew Dunn har skrivit en hel serie böcker om spioner och agenter. Detta är hans andra bok om Spartan, Will Cochrane. Man får förmoda att han vet vad han pratar om, han är en före detta ”field officer” i brittiska underrättelsetjänsten, MI6.

Men det hjälper inte ändå. Förvisso är det en något så när spännande bok, speciellt om man tycker om spionhistorier och sådant där världsfreden sätts på spel. Gillar man dessutom superhjältar som kan genomföra omöjliga bravader, har outsinlig kraft och oändlig intelligens så hjälper det, för sådan är Will Cochrane, Spartan.

I annat fall så blir det en serie med scener som spelas upp där en agent anfaller en annan, där ett bakhåll följs av ett annat, där både onda och goda faller som käglor i en professionell bowlingtävling. Matthew Dunn lyckas inte få till vare sig bra personbeskrivningar eller den där atmosfären som gör att man bara måste vända sida. Boken är inte så spännande som ämnet skulle förtjäna.

Som lätt underhållning är den okej. Så det blir ett knappt läs. Fast jag tror inte jag läser en till Matthew Dunn inom den närmsta tiden.

(ISBN: 9781409121305)

Deckarbloggens stjärnor:
2/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Sentinel, av Matthew Dunn
Sentinel, av Matthew Dunn

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig