En kamp för livet — Gladiator (Oxen 5), av Jens Henrik Jensen | deckarrecension

Gladiator (Oxen 5), av Jens Henrik Jensen

Ett flertal danska krigsveteraner hittas skjutna på två olika platser. Alla förefaller ha mördats av en krypskytt på långt håll. Margrethe Franck, den oändligt talangfulla polisen på PET, danska säkerhetspolisen, blir på ett mystiskt sätt beordrad att öka till en sjö för att besiktiga ett ilandflutet lik. Franck har flera gånger tidigare samarbetat med Niels Oxen, Danmarks högst dekorerade elitsoldat, och även här kallas Oxen in som konsult i den oförklarliga morden. Vem kan bättre förstå vad som händer före detta elitsoldater på drift än en annan före detta elitsoldat också en gång på drift.

Gladiator (en väl vald titel) är femte boken i serien om Oxen av Jens Henrik Jensen. Som de tidigare Oxen-böckerna :ar det en bok i högt tempo med massor av action. I denna bok dyker även en ny person upp i huvudgalleriet av människor, Sally Finnsen, som tillför lite extra krydda i denna trilogi som verkar förlängas i oändligheten.

Men som i de tidigare böckerna, i alla fall de senaste, lider historien av att det är allt för mycket text. Även om boken är full av action, så blir det ibland ett överflöd av (onödiga) ord, lite som om det vore viktigt att komma upp i ett lämpligt antal sidor. Boken hade vunnit på att vara med koncentrerad och koncis.

Den är förstås mycket välskriven och läsvärd, speciellt om man har följt oxen i de tidigare delarna. Fast för mig känns det kanske inte helt nödvändigt att läsa nästa del, om det inte blir lite nya grepp i hur historien byggs upp. Och lite mindre Machiavelliskt världsomvälvande.

(ISBN 978-91-7795-657-0)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Gladiator (Oxen 5), av Jens Henrik Jensen
Gladiator (Oxen 5), av Jens Henrik Jensen