Konspirationer i Argentina i den mörka efterkrigstiden — A Quiet Flame, av Philip Kerr | deckare bokrecension

A Quiet Flame, av Philip Kerr

Kort efter Andra Världskriget anländer Bernie Gunther till Buenos Aires i Argentina. Han har tidigare varit polis och privatdetektiv i Tyskland, både före under och efter kriget. Han var kraftigt motståndare till nazismen men tvingades under kriget också att delta i en SS-bataljon. På grund av en komplicerad historia med (för)växlade identiteter var han tvungen att fly Europa under efterkrigstiden, för att undvika att felaktigt bli ställd inför rätta som nazist (se den tidigare boken The One From the Other).

Gunther kommer till Argentina i förhoppning att lämna den förskräckliga perioden i Europa bakom sig. Men så blir det inte. Han rekryteras mot sin vilja (d.v.s. tvingas, igen) av chefen för Argentinas hemliga polis att utreda ett flickmord, ett brutalt mord som liknar ett som Bernie Gunther utredde i Berlin före kriget, men aldrig löste. Det leder in i en intrikat historia med kopplingar in i den argentinska politiken liksom skuggan från nazitiden i Tyskland.

”A Quite Flame” är Philip Kerrs femte bok i serien om Bernie Gunther. Det är en lika välskriven och spännande bok som alla de tidigare. Det är i sig en spännande kriminalhistoria, eller egentligen två eftersom man även får följa den gamla mordutredningen i Berlin. Det är många oväntade vändningar och krumelurer i boken och även om det är en historisk roman och en fiktion är både språket och miljöerna trovärdiga, med lite extra svart humor i en del av Gunthers syn på livet.

Men det som gör dessa böcker extra fascinerande är verklighetsanknytningen. Det lönar sig att slå upp många av de olika namnen som dyker upp i boken. Många av personerna, nästan alla, har existerat i verkligheten, däribland Peron och Evita, förstås, som Bernie träffar. De belyser även sidor av kriget och efterkrigstiden som de flesta nog inte har så mycket kunskap om. Till exempel hur Vatikanen var ett viktig verktyg för att smuggla ut höga nazister ur Europa och hur Argentina hjälpte dem och sedan har mörklagt, eller helt eliminerat, mycket av den delen av Argentinas historia. Med andra ord, ett självklart läs absolut.

(ISBN 978-1-84724-558-8)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

A Quiet Flame, av Philip Kerr
A Quiet Flame, av Philip Kerr

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig