Verklighetsnära ruskigheter från storindustrin och Ryssland – Den sovande spinonen, av Camilla Grebe och Paul Leander Engström | deckarrecension

Den sovande spionen, av Camilla Grebe och Paul Leander

Tom har det i det stora hela ganska bra. Efter ett par år utomlands, i Moskva, där han träffade sin sambo bor han nu på Karlavägen med deras tre döttrar, två som här hennes och en som är hans, född i Ryssland med en rysk mamma. Han hade tur när han kom hem till Sverige utan jobb och fick en bra anställning på chef för hela utlandverksamheten på det stora energibolaget Swekraft.

Men lyckan består inte. Hans sambo meddelar honom en dag att hon är färdig med deras förhållande och ska flytta. Och allt tyder på att hon har en affär med Toms chef, VDn på Swekraft. Efter ett hemligt möte med en mystisk rysk viceminister insjuknar dessutom VD akut. Toms dotter åker fast för snatteri, och blir aktiv i Greenpeace i protester mot energiindustrin.

Den stora frågan för Swekraft är hur det ska gå med den anslutning till Sverige till den stora gasledningen som Ryssland håller på att bygga. De vill dra den över svenskt territorialvatten, men Swekraft och svenska politiker har som villkor att Sverige ska anslutas.

Vad är det för konstigt verkställande direktören insjuknat i? Har han blivit förgiftad? Av ryssarna? De har ju dessutom just gjort intrång i svenskt luftrum med några jaktplan. Är det en plan för att störa Sveriges totala energiproduktion?

Camilla Grebe och Paul Leander Engström har skrivit en bok som skrämmande nog har paralleller i verkligheten. Och som skulle kunna ha mer verklighetsanknytning än vad den har. Är historien så osannolik? Nej faktiskt inte. Scenariot är en hårsmån från att vara helt tänkbart.

Det är en rapp historia där man får hålla tungan rätt i mun för att hänga med. Det är flera parallellhistorier som utspelas samtidigt som med tiden vävs ihop. En historia som blir extra spännande just därför att mycket ligger så väldigt nära verkligheten. Välskriven, underhållande och underfundigt konstruerat. En svaghet är dock slutet, som så ofta, som jag tycker faller lite platt i en annars rafflande historia.

Men betyget blir utan tvekan: läs, med pluskant.

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Den sovande spionen, av Camilla Grebe och Paul Leander
Den sovande spionen, av Camilla Grebe och Paul Leander, copyright BKWine Photography

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig