Mycket action med skurkar från förr och från nu — Past Crimes, av Glen Erik Hamilton | deckarrecension

Past Crimes, av Glen Erik Hamilton

Van Shaw är i armén. Han har fått permission för att resa hem till Seattle. Han har inte varit där på tio år, sedan han lämnade sin farfars hem, och sitt, i vredesmod och blev militär. Van Shaws föräldrar dog, så Dono, hans farfar uppfostrade honom, en inte alltid lätt familjesituation. Men var det någon Van Shaw litade på så var det Dono. Han kom tillbaks till Seattle därför att han fick ett mystiskt men kort brev från farfar: ”Kom hem, om du kan”.

Så fort han kommer fram till farfars hus får han känslan av att något är fel. Dörren står öppen. När han går in hittar han Dono skjuten och blödande på golvet, men fortfarande vid liv. Knappt. Innan Van Shaw ens hinner försöka ringa efter hjälp kommer ett uppbåd av poliser dit och håller honom som misstänkt för mordförsöket.

Dono har dessutom ett kriminellt förflutet, han livnärde sig mest på brott, även om han även hade en byggfirma. Och Van Shaw fick lära sig ett och annat om kriminalitet när han växte upp, så att polisen är försiktig är inte konstigt.

Past Crimes är Glen Erik Hamiltons debutbok och den första i serien om Van Shaw. Det är en strålande debutbok. Det är en actionthriller i stil med Jack Reacher, med en ”hjälte” som har ett kanske inte helt fläckfritt förflutet, som klarar sig ur de mest besvärliga situationer, inte minst tack vare sin träning i kriminalitet i unga dagar och sin utbildning som elitsoldat.

Men i grund och botten har han ett gott hjärta och är en ärlig person som kanske inte riktigt passar in i Seattles undre värld, om det inte vore för att det är de enda vänner som han har. Historien blandas upp med ett antal historiska tillbakablickar, vilket ofta kan bli störande, men det fungerar bra här.

Ett givet läs absolut plus med ett antal ytterligare Van Shaw-böcker att se fram emot (fyra, ännu så länge). Glen Erik Hamiltons böcker verkar inte finnas i svensk översättning. Det är ju en stor brist för alla deckarälskare som föredrar svenska texter.

(ISBN-10: 0571314597, ISBN-13: 978-0571314591)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Past Crimes, av Glen Erik Hamilton
Past Crimes, av Glen Erik Hamilton

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig