Sår i barn som aldrig läker och vänner man inte har — The Ruin, av Dervla McTiernan | deckarrecension

The Ruin, av Dervla McTiernan

Garda är ett irländskt ord för polis. Cormac Reilly började sin poliskarriär i Galway men har blev snart förflyttad till Dublin där han blev en framgångsrik och ryktbar detektiv i poliskåren. Men han har flyttat tillbaks till Galway tillsammans med sin flickvän Emma som fått ett toppjobb inom läkemedelsforskning där.

Cormac Reilly däremot känner sig som om han är tillbaks nästan på ”gå” eftersom han bara får meningslösa ointressanta fall att reda ut. Vill den lokala ledningen inte ha honom. Han får till exempel fallet med vad som verkar vara ett uppenbart självmord, någon som hoppat från en bro i en iskall flod. Utredningen leder honom tillbaks till hans första utredning – och kanske hans enda misslyckande – när han som nyanställd blev utkallad till ett gammalt hus där han hittade två övergivna barn. Det verkar finnas någon koppling, men vad är det?

The Ruin är Dervla McTiernans första bok (på svenska: Dödens flod), och den första i serien om polisen Cormac Reilly i Galway. Det är en av de deckare som ger dig mer än bara en spännande historia.

Den ger också en inblick i hur samhället varit, och kanske är. I bakgrunden figurerar en historia om övergivna barn, religiöst förtryck, övergrepp och förnekande. Irland har inte en riktigt fläckfri bakgrund i de avseendena. Men det är samtidigt en mästerligt hopsydd historia om Reilly, som aldrig ger upp.

Dervla McTiernan har stor talang för personbeskrivningar och miljöer. Hon har skapat historia som man vill bara ska fortsätta. En mycket talangfylld debutbok i klassisk lågmäld ”brittisk” (ursäkta liknelsen) deckarstil: läs absolut.

(ISBN-10: 0751569313, ISBN-13: 978-0751569315, svenska: ISBN: 9789178935130)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Ruin, av Dervla McTiernan
The Ruin, av Dervla McTiernan

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig