En plågande hetta och en plågad barndom på australiska landsbygden — The Dry, av Jane Harper | deckarrecension

The Dry, av Jane Harper

För många år sedan lämnade Aaron Falk sin hemstad på den australiensiska landsbygden. Han hade inga som helst avsikter att återvända men när hans barndomsvän Luke dör, i vad som ser ut som ett självmord efter att han skjutit sin familj, och han får ett anonymt brev där det står ”Luke lied. You lied. Be at the funeral.” så åker han dit i alla fall.

Han och hans far lämnade staden för många år sedan som en följd av att en ung flicka dött. Hon var en av de fyra i gänget med Aaron och Luke och hittades drunknad i en flod. En flicka som kunde varit Aarons kärlek om hon inte dött.

Var det i själva verket Luke som dödat henne? Eller är det Aaron som var den skyldige. Aaron kommer tillbaks till en inte allt för lycklig barndom när han återvänder till staden.

The Dry anspelar på klimatet. I svensk översättning heter den ”Hetta”. Romanen utspelar sig i en liten (fiktiv) stad långt ute på den australiensiska landsbygden. De är fruktansvärt torrt och varmt. Den australiensiska värmeböljan som gör att allt kan ta eld. Som det visar sig.

The Dry är en briljant debutbok av Jane Harper. Det är en rafflande historia, men också en skildring av ett landskap som kan tyckas overkligt för en som inte upplevt det. Oändliga avstånd, tryckande hetta, torka som hotar att göra slut på allt jordbruk. Och gnistor som sprakar när gamla ouppklarade konflikter åter kommer i dagen.

I allra högsta grad läs absolut både för spänningen och för underhållningen men också för att få lite mer inblick i Australien.

(ISBN-10: 1250778573, ISBN-13: 978-1250778574, på svenska ISBN 9789175037318)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Dry, av Jane Harper
The Dry, av Jane Harper

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig