Ödemark utan ände; elände, hat och ondska utan ände — The Lost Man, av Jane Harper | deckarrecension

The Lost Man, av Jane Harper

Tre bröder bor på den australiska landsbygden, Nathan, Bub och Cameron. Bub och Cameron bor tillsammans med Camerons fru och barn på familjefarmen. Nathan, som är en bygdens utstötte, bor på en liten (relativt sett) gård intill. En dag hittar man Cameron död under ett träd långt bort från bostadshuset. Inga spår, inga motiv.

”The Lost Man” är Jane Harpers tredje bok om Australien. Det är faktiskt så. Bokens huvudperson är nog mer ”Australien” än mordhistorien. Boken utspelar sig i det oändligt vidsträckta Queensland. Ska man åka in till närmaste by för att handla tar man med sig nödproviant och extradäck. Och räddningsradio. Ifall något skulle hända på vägen. Gården som det utspelas på är 5000 kvadratkilometer. Inte hektar. Kvadratkilometer. Det är en fantastisk beskrivning av ödemarken och livet i detta landskap utan slut, i samma anda som hennes första bok ”The Dry”.

Men även mordhistorien (men är det verkligen en mordhistoria?) är välkonstruerad. Det handlar om familj, länge svunnen men inte glömd historia, ödemark, hat, kärlek, skam och mycket annat. Jane Harper är en stor talang på att väva ihop mystiska historier tillsammans med fängslande och märkliga miljöhistorier. Därmed läs absolut.

(ISBN-10:‎ 270216692X, ISBN-13: 978-2702166925, svenska ISBN 9789137157672)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Lost Man, av Jane Harper
The Lost Man, av Jane Harper