Stormen tar mycket, men inte bara den — The Survivors, av Jane Harper | deckare bokrecension

The Survivors, av Jane Harper

Kieran och Mia kommer tillbaks till den lilla staden i Tasmanien, den stora ön söder om australiska fastlandet, där de vuxit upp. De bor nu i Sydney. De har kommet tillbaks för att hjälpa Kierans mamma att packa ihop tillhörigheterna i föräldrarnas hus. Pappan har börjat bli allvarligt dement så de ska flytta.

Det blir förstås ett på många sätt kärt återseende av gamla barndoms- och ungdomsvänner. Kieran och Mia har inte varit där på många år. Men inte bar kära återseenden. Staden drabbades av ett ”seklets oväder” för ett dussin år sedan. I ovädret dog två personer, Kierans bror och hans bästa vän. Kieran känner sig ansvarig för deras förlisning. Men ytterligare en person försvann i stormen, den trettonåriga Gabby, som aldrig återfanns. Så det är med blandade känslor Kieran kommer tillbaks.

Första kvällen i staden träffar de några av de gamla vännerna på stadens restaurang. Nästa morgon hittas restaurangens unga servitris död på stranden. Inte en oskyldig drunkningsolycka. Har de två unga kvinnornas dödsfall något samband? Det verkar inte så.

The Survivors (Överlevarna, på en lite lätt ansträngd svenska) av Jane Harper är hennes fjärde bok, efter The Dry, Force of Nature och The Lost Man. I sedvanlig Jane Harper-stil spelar Australiens natur och i detta fall framför allt väder en stor roll i historien. Man kan nästa känna ensligheten i det lilla samhället, hur de små företagarna i den lilla staden lever på att allt fungerar, och hur havet och vinden alltid är närvarande. Men historien håller inte fullt ut som en spänningsroman. Den större delen av boken är förnämligt skriva beskrivningar av miljöerna, staden, kusten… och av personerna, utmärkta personbeskrivningar. Men det dröjer till slutet innan det blir spännande och då tar spänningen slut fort.

Det är som om Jane Harper vore en ”varannanboksförfattare” – varannan bok strålande (nr 1 och nr 3), varannan bok bra men inte överväldigande (nr 2 och 4).

(ISBN 978-1-4087-1198-9, ISBN 978-1-4087-1199-6, svenska ISBN 9789137501093)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Survivors, av Jane Harper
The Survivors, av Jane Harper, copyright BKWine Photography

Skribent:

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig