En underlig och underhållande historia från polska landsbygden — Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, av Olga Tokarczuk | deckare bokrecension

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, av Olga Tokarczuk

Janina Duszejko är en kvinna i sextiårsåldern. Efter ett brokigt liv som bland annat brobyggare i Mellanöstern lever hon i en lite by i Polen nära gränsen till Tjeckien. Hon har grannar och bekanta som istället för att kalla vid sina riktiga namn ger hon dem beskrivande epitet, som t.ex. Oddball och Good News. Hon är också en stor entusiast för horoskop och hade tidigare två hundar. En av hennes grannar, en tjuvskytt, dör av att ha svalt ett litet ben från en viltgryta som kvävde honom. Inte långt därefter hittar man flera jägare döda under mystiska omständigheter.

Olga Tokarczuk är en av Polens mest uppskattade författare. Drive Your Plow Over the Bones of the Dead (Styr din plog över de dödas ben) är hennes nionde roman. Hon fick Nobelpriset i litteratur 2018.

Det är förvisso ett flertal dödsfall, möjligen mord, i boken (som alla får sin förklaring) men det är långt ifrån att vara en vanlig deckare. Det är snarare en roman med poetisk prosa och en lätt surrealistisk historia. Många besynnerliga karaktärer är med. I viss utsträckning kan man kanske se det som en historia om vissa samhällsproblem, och framför allt om motsättningar mellan etablerad auktoritet och udda personer.

Det är en fantasifull bok som i sina underliga krumelurer faktiskt dra en med sig allt längre in i denna polska landsbygds värld. Annorlunda och läsvärd.

(ISBN 978-1910695-71-5 svenska ISBN 9789174298154)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, av Olga Tokarczuk
Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, av Olga Tokarczuk, copyright BKWine Photography