Ett osedvanligt grymt mord på en femtonårig flicka i en vingård — Dark Traces, av Martin Steyn | bokrecension deckare

Dark Traces, av Martin Steyn

En ung flicka hittas död i en vingård i Sydafrika, nära Kapstaden. Hon har varit död ett bra tag. Hon blev bara femton år gammal. Hon har dött av hängning, men det är inget självmord. Det finns inget rep utan bara avtryck av ett runt hennes hals. Men det finns andra spår på henne. Hon har blivit våldsamt sexuellt missbrukad. Bunden. Misshandlad. Warrant Officer Jan Magson får ansvaret för utredningen, tillsammans med sin partner Warrant Officer Colin Menck. En Warrant Officer är en sydafrikansk polisutredare.

Det är ett osedvanligt brutalt mord, men inte ringaste spår av mördaren. Det visar sig snart att en annan femtonårig skolflicka nyligen försvann; hon hittades också mördad. Hängd. Hur många mordoffer finns det? Hur många kommer det att bli innan polisen hittar mördaren?

Men Magson har svårt att koncentrera sig på utredningen, trots grymheterna. Han har sitt eget helvete att slåss mot. Han har nyligen förlorat sin fru. Hon dog också en plågsam död. I cancer. Mot slutet av sitt lidande bad hon Magson om hjälp att få slut på det, hjälpa henne med en barmhärtighetsgärning. Med det förlorade han i praktiken också deras unge vuxne son. Han kunde inte acceptera vad Magson gjort, så idag är kontaken mellan dem i stort sett obefintlig.

När ytterligare en flicka rapporteras försvunnen av sina föräldrar blir situationen akut. Hon gick ut för att rasta hunden. Hunden kom tillbaks men inte flickan. Trots intensiv sökning hela kvällen och natten hittar man inga spår av flickan. Har hon blivit nästa offer?

Dark Traces är Martin Steyns första bok och hitintills enda. Tyvärr. Steyn är ytterligare en av Sydafrikas många talangfulla deckarförfattare. (Det verkar dock finnas två ytterligare, men bara på afrikaans.) Den handlar förstås i första han om flickmorden och försvinnanden. Men den handlar också om Magsons familj och hans svåra väg genom sitt liv efter hustruns död och sonens flykt.

Det är på många sätt en klassisk polisutredningsthriller (”police procedural”). Spänning stegras hela tiden allt eftersom fler och fler grymheter uppdagas. Utan verkliga spår. Många villospår och mycket envist arbete. Och frustration hos poliserna av att inte komma längre fortare. Kommer en flicka till att drabbas därför att de inte hittar rätt? Det är en levande prosa med bra personbeskrivningar. De dubbla historierna går en skicklig balansgång som ger lite ytterligare spänning och karaktär. Men det är noga avvägt så att det inte avleder från uppmärksamheten och spänningen i kärnhistorien. Jag hoppas att det blir fler böcker av Martin Steyn, så det blir ett läs absolut. En bra illustration av att det finns en uppsjö av talangfulla deckarförfattare i Sydafrika.

(ISBN 978-07993-8359-1)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Dark Traces, av Martin Steyn
Dark Traces, av Martin Steyn

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig