Den vackra konsthistorikern gjorde en tavla för mycket — The Woman in the Blue Cloak, av Deon Meyer | deckarrecension

The Woman in the Blue Cloak, av Deon Meyer

En död kvinna ligger vackert draperad över en mur på en rastplats längs en mycket trafikerad landsväg vid Sir Lowry’s Pass i Western Cape, inte långt från Kapstaden. Hon är naken och det finns inte det minsta spår på eller runt henne. Hon har blivit grundligt tvättad med klor.

En uppmärksam hotellconsierge känner igen henne som en av hotellets kunder. Hon är (var) en amerikanska som bor i London och fram tills helt nyligen var en av världens främsta experter på försvunnen konst, speciellt från 1600- och 1700-talen, konst som skulle hittas och identifieras och eventuellt återlämnas till sina rättmätiga ägare. Men hon sade nyligen upp sig och inte ens hennes bästa vän visste att hon åkt till Sydafrika.

Benny Grissel, en av de skickligaste mordutredarna i Sydafrikas poliskår får ansvaret för utredningen. Men han har mycket att tänka på just nu. Han har bestämt sig för att fria till sin sambo, trots ett tidigare mycket misslyckat äktenskap.

En man förföljs i Delft av fyra mystiska män. Han försöker springa ifrån dem, och är inte långt från där Rembrandts lärlings verkstad är – vi är på 1600-talet. Så exploderar världen för honom.

The Woman in the Blue Cloak är en ny bok av Deon Meyer om polisen Benny Grissel, berömd för sin talang, men besatt av sina egna demoner. Före detta alkoholist, numera nykter. Deon Meyer är utan tvekan en av Sydafrikas och världens bästa deckarförfattare. The Woman in the Blue Cloak är som vanligt mycket välskriven och med en fascinerande historia. Men den är ändå lite av en besvikelse, kanske därför att jag har så höga förväntningar på Meyer. Dels är den för kort. Det är på gränsen till att man skulle kalla den en novell. I det korta formatet hinner historien inte utvecklas. Det är en början, en mitt, och ett slut, men inte mycket mer. Man känner sig lite lurad på konfekten. Dels känns kopplingen tillbaks till 1600-talet som ett onödigt berättartrick som egentligen inte tillför något till historien. Men den är välskriven och underhållande, så det får ändå bli ett läs med plus. För Deon Meyer var det kanske ett lagom litet tidsfördriv att skriva den.

(ISBN: 978 1 529 30926 3)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Woman in the Blue Cloak, av Deon Meyer
The Woman in the Blue Cloak, av Deon Meyer

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig