Två paralleller som knappast möts, så varför? — The Dark Flood, av Deon Meyer | deckarrecension

The Dark Flood, av Deon Meyer

Benny Grissel är en polis som mer bryr sig om sitt eget samvete än om att alltid följa order uppifrån. Det leder förstås till problem. Han och ans plispartner Vaugh Cupido har blivit ”förflyttade” från den prestigefyllda positionen i Kapstaden till småstaden Stellenbosch, en fridfull universitetsstad. Där letar de – inte alltid helt reglementsmässigt – efter en försvunnen student.

Sandra jobbar som fastighetsmäklare men befinner sig oroväckande nära en personlig konkurs, som hon för allt i världen vill dölja från sin make, som är författare. Hon är redan allvarligt försenad med senaste avbetalningen på sin bil. Helt plötsligt dyker det upp en affär som kan ställa allt till rätta. Jasper Boonstra, en oändligt framgångsrik affärsman, rik som ett troll (men påstått enligt rykten att ägna sig åt både förskingring och sexuella trakasserier), vill sälja en av sina egendomar, en lant- och vinegendom kallad Donkerdrif (The Dark Flood). Affären, men sin frikostiga provision, kan ställa allt till rätta för Sandra.

The Dark Flood är en av många av Deon Meyers böcker om Benny Grissel. Deon Meyer är en av Sydafrikas allra främsta deckarförfattare (ett land där det finns många bra!). Men denna bok, med sina dubbla historier, endast mycket svagt hopkopplade, fungerar inte lika bra som de flesta andra. Personerna – i synnerhet Sandra – känns svagare uppmålade och motivet till att blanda två historier är inte uppenbart. Att få till tillräckligt med sidor? Historien lär visserligen vara baserad på någon verklig händelse, så känner man till den så kanske det blir extra kittlande. Men Deon Meyer är en så stor talang så även hans svagare böcker är mycket läsvärda.

(ISBN 978-1-529-37552-7)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Dark Flood, av Deon Meyer
The Dark Flood, av Deon Meyer

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig