Cobra, av Deon Meyer – spännande bland Sydafrikas vingårdar

Cobra, av Deon Meyer

La Petite Margaux har, som många andra vingårdar i Sydafrika, ett litet lyxigt hotell på egendomen. När Benny Grissel anländer till boutiquehotellet i Franschhoek så hittar han två professionellt mördade personer på golvet i en bungalow. Rummet hade just hyrts av en engelsman, Paul Morris, och de två döda personerna var livvakter som han hade anlitat vid sin ankomst till Sydafrika.

Paul Morris däremot är försvunnen. Det verkar snart som om han aldrig har existerat. Någon sådan person finns inte i några engelska register.

Benny Grissel är en polis i Kapstadens ”Hawk”-enhet, specialister på att utreda mordfall. Han är dock allt annat än en polerad hjälte, en f.d. alkoholist som efter att hans tidigare hustru lämnat honom nu är sambo med en annan f.d. alkoholist.

Deon Meyer är en sydafrikansk författare som jag upptäckte för några år sedan. Han är en av de allra mest läsvärda deckarförfattarna. Välskrivna och spännande böcker. Cobra är inget undantag. Den är fängslande med många olika sidor. Kanske inte Meyers bästa men ändå i toppnivå av deckare.

Det här är fjärde boken med Benny Grissel som huvudperson. Har du inte läst någon av de tidigare så är det en bra idé att börja med den första, Devil’s Peak, eftersom historien även följer Grissel genom livet. (Devil’s Peak Thirteen Hours, Seven Days, Cobra, och snart även Icarus.)

Han har även skrivit några andra böcker med andra som huvudpersoner. (Dead Before Dying, Dead at Daybreak, Heart of the Hunter, Blodd Safari, Trackers.)

Samtliga böcker är mycket läsvärda. En del är sådana att de lätt förstör ens nattsömn. Man vill inte sluta läsa.

En annan sida av Meyers böcker är att de ger en liten bild av hur det sydafrikanska samhället fungerar. Liksom, i vissa böcker, en känsla för det speciella, ibland spektakulära landskapet. Nästan alla böcker utspelar sig huvudsakligen Kapprovinsen, i Kapstaden. Man får en viss känsla av komplexiteten i samhället i Sydafrika idag, som är långt ifrån så enkelt som att det finns svarta och vita. Man har till exempel elva officiella språk. Trots alla svårigheter idag så ger Meyer en positiv bild av detta märkliga samhälle.

Har du ännu inte läst något av Deon Meyer så har du många böcker att se fram emot.

Läs mer om Sydafrika här!

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Cobra, av Deon Meyer
Cobra, av Deon Meyer

Skribent:

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig