Isande ondska på Grönland — Flickan utan hud, av Mads Peder Nordbo | deckarrecension

Flickan utan hud, av Mads Peder Nordbo

Man hittar en kropp som smultit ur en glaciär på Grönland. Den låg på en avsats nere i en isspricka och man tror att det kan vara något mycket gammalt som krupit ut ur isen som smälter. Den danske journalisten Matthew Cave tror att det kan bli något bra att skriva om. Han kämpar för att hitta några uppslag för att rättfärdiga sin plats på tidningen.

Men när han väl kommer till fyndplatsen så finns inte kroppen kvar. Istället finns där en annan kropp, nyligen död. Vakten som var satt att övervaka fyndet har blivit mördad på ett rituellt sätt.

Det visar sig att det finns flera liknande ouppklarade fall på Grönland, fall som sträcker sig tillbaks till 70-talet. Matthew börjar ställa frågor men ingen är särskilt benägen att svara. Tills han får kontakt med en grönländsk kvinna som har hela kroppen fylld av tatueringar.

”Flickan utan hud” är den första boken av den danske författaren Mads Peder Nordbo (”Grönlandsserien, del 1”). Den styrker tesen om Danmark som den bästa grogrunden i Norden för deckare. Den utspelar sig på Grönland i nutid, men historien sträcker sig tillbaks till förr i tiden, när gamla traditioner och vanor fortfarande fanns både på Grönland och i Danmark. Är det lite mystiskt uttryckt så är det för att inte avslöja allt för mycket av vad som historien egentligen handlar om. Det målar upp en mörk och ondskefull bakgrund som nog fortfarande finns kvar. Visar det sig. Inte minst på Grönland.

Det är en strålande debutroman, en rafflande spänningsroman, som samtidigt ger en känsla av det håra livet på Grönland, ett gigantiskt markområde, glesbebott och ogästvänligt, där mycket sker utan myndigheters, eller andras, inblandning. Både en stor deckarläsning och kulturupplevelse, som utan tvekan får läs absolut. Vi får hoppas att uppföljaren, Mannen från Thule, håller samma kvalitet.

(ISBN: 9789174297874)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Flickan utan hud, av Mads Peder Nordbo
Flickan utan hud, av Mads Peder Nordbo

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig