Lurendrejare och bedragare sätter inte bara hjältens liv på spel — Island of Thieves av Glen Erik Hamilton | bokrecension deckare

Island of Thieves av Glen Erik Hamilton

Van Shaw blir rekryterad för att skydda en privat konstsamling på en ö som ägs av den oändligt rike Sebastien Rhoner. Rhone misstänker att en av hans affärspartners kommer att försöka stjäla ett av konstverken när de har ett möte med framtida affärspartners på hans privata ö utanför Seattle. Det är en sorts tävling de har sinsemellan, att stjäla saker från varandra. Van Shaw är expert på både säkerhet och skydd och därför vill de ha honom som hjälp. Säger de. Som liten fick han ofta hjälpa sin morfar, som var en skicklig inbrottstjuv. Han var sedan under flera år elitsoldat i amerikanska försvaret. Men nu är han tillbaks i Seattle utan fast arbete, så ett sådant extraknäck passar honom bra.

Men Shaw blir snart varse att uppdraget inte verkar vara vad det uppgivits. Personalen på ön verkar inte vilja veta av honom, och konstsamlingen verkar inte behöva något extra skydd. Istället dyker det upp några konstiga apparater i det privata museet som uppenbarligen har med kemiska experiment att göra. Mötet på ön handlar om en stor affärsuppgörelse mellan Rhoner, en amerikansk finansiär och en kinesisk industriman. Men vad handlar det egentligen om? Är det droger de sysslar med och som Van Shaw har ombetts bevaka.

En av deltagarna på mötet hittas död, kanske mördad, kanske en olycka, innan mötet hinner ta slut. När Van Shaw, strax efter att han kommit tillbaks till fastlandet, själv blir överfallen blir det uppenbart att något är fel. Mycket fel.

Island of Thieves är Glen Erik Hamiltons sjätte bok om Van Shaw, den bohemiske ex-soldaten och motvillige inbrottsexperten. Hamilton är ett av de nya stjärnskotten på deckarhimlen och detta är kanske hans bästa bok hittills, eller i alla fall i konkurrens med hans första (Past Crimes) och andra (Hard Cold Winter).

Den är från första början en spännande sidvändare. Hans förra bok blev lite väl splittrad med två parallella historier. Här är det fullt fokus på den mystiske Sebastien Rhone och Van Shaw, vars liv håller på att vändas upp och ned på grund av den murkna affär han blivit inblandad i. Ska man ha någon kritik så är han möjligen helt enkelt lite för skicklig att ta sig ur farliga slagsmål och situationer med hotande våldsverkare, men det kan man tillåta honom att vara. Island of Thieves är helt enkelt en eminent läsvärd deckare, så det blir utan tvekan läs absolut.

(ISBN-10 ‏ : ‎ 0062978551, ISBN-13 ‏ : ‎ 978-0062978554, mig veterligen ännu inte översatt till svenska)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Island of Thieves av Glen Erik Hamilton
Island of Thieves av Glen Erik Hamilton

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig