Vems är koftan? Varför vill ingen kännas vid den? — The Scholar, av Dervla McTiernan | deckarrecension

The Scholar, av Dervla McTiernan

Cormac Reilly är polis i den lilla staden Galway på Irlands västkust. Han har lämnat en prestigefylld post i huvudstaden för att följa med sin flickvän Emma när hon får ett fantastiskt jobberbjudande på ett forskningslaboratorium i läkemedelsbranschen i Galway.

En dag när egentligen alla är lediga, en helg, så åker hon ändå till labbet för att jobbar vidare. Hon är nära att köra över ett kolli som ligger på parkeringsplatsen vid labbet. Inte vilket kolli som helst, en död flicka. Trots att det är hans flickvän som hittar liket så blir det Cormac Reilly som får ta hand om utredningen.

Det första problemet är att reda ut vem det egentligen är som är död. Och varför hon är klädd i kläder som tillhör en av Irlands rikaste unga kvinnor, dessutom arvtagerska till läkemedelsfirman som äger laboratoriet. Det andra problemet är att mycket pekar på att Emma, Reillys flickvän, på något sätt är inblandad.

The Scholar är Derval McTiernans andra bok om polisen i Galway, efter The Ruin. Hon bor faktiskt numera i Australien men har en härlig talang för att skildra människor och miljöer i sitt hemland. Reilly arbetar givetvis i motvind och polisledningen vet man inte om man kan lita på.

Boken är i samma goda polisutredningsstil som hennes första bok. Den har inte riktigt samma djup och samma fäste i den irländska kulturen och historien, och inte heller riktigt samma originalitet och överraskningsmoment i berättelsen, men den får ändå tveklöst ett läs absolut, i väntan på nästa verk av McTiernan.

(ISBN-10: 075156933X, ISBN-13: 978-0751569339; svenska (?) ISBN 9789178934812)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Scholar, av Dervla McTiernan
The Scholar, av Dervla McTiernan

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig