Vänner och ovänner, skurkar och kärlek i 60-talets Los Angeles – Six Easy Pieces, av Walter Mosley | deckarrecension

Six Easy Pieces, av Walter Mosley

Easy (Ezekiel) Rawlins är svart, i Los Angeles, på 60-talet. Inte ett lätt liv. Men han har lämnat sitt äventyrliga liv bakom sig, som privatdetektiv och fixare. Nu lever han ett stilla liv som skolvaktmästare och allt i allo, tillsammans med en underbar kvinna och två små barn. Nästan det enda som återstår av hans tidigare liv är Easy Rawlins bäste vän Mouse, en ärkekriminell utan samvete.

Men Mouse har dött och kanske var det Easys fel? Eller hur är det egentligen med det? Easy har en tendens att stöta på utsatta personer, som behöver hjälp, och han kan bara inte undvika att hjälpa till. Och då kommer förstås komplikationer.

Six Easy Pieces är faktiskt just det, en samling av sex tämligen fristående kortare historier, löst hopknutna. Walter Mosley är en ordkonstnär som kan trolla fram stämningar och personligheter med några få ord.

Det är fel att kalla detta för en deckare, men visst finns det spänning, och ibland både våld och sex (fast inte mycket). Framför allt är det en historia om en person, om hans liv, hans kärlekar och hans vänner. Och allt utspelar sig runt det hårda, orättvisa liv som svarta levde (lever?) i 60-talets Los Angeles. Det är en fängslande och på sätt och vis spännande bok, men framför allt en bok om människor.

Walter Mosley har skrivit en hel serie böcker om Easy Rawlins, alla lika läsvärda. Vissa har blivit filmatiserade.

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Six Easy Pieces, av Walter Mosley
Six Easy Pieces, av Walter Mosley, copyright BKWine Photography

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig