En lågmäld, spännande, dyster, men ändå hoppfull mordhistoria i Los Angeles | Little Scarlet av Walter Mosley | deckarrecension

Little Scarlet av Walter Mosley

Little Scarlet utspelar sig I Los Angeles 1965, just under raskravallerna som kallades The Watts Riots, efter området där de hände.“Easy” Rawlins är en mångsysslare, f.d. privatdetektiv, skolvaktmästare, fastighetsägare i liten skala med mera. Han är färgad, med ursprung i den amerikanska södern.

Historien handlar om en svart ung kvinna som blivit brutalt mördad. I nära tidssamband med mordet sågs en vit man i hennes lägenhet. Mordet har inte ännu offentliggjorts eftersom myndigheterna är rädda för att de våldsamma kravallerna, som är på väg att avta, ska blossa upp igen om det visar sig att en vit man mördat en svart kvinna.

För att försöka utreda vad som har hänt tar vice polismästaren, en vit man givetvis, i hemlighet kontakt med Easy Rawlins och ber honom – en person som känner till de svarta kvarteren i Los Angeles bättre än de flesta – att diskret reda ut vad som hänt. Det blir, som man kan ana, en utredning fylld med konflikter, oväntade vändningar och mysterier

Walter Mosley är en av de stora amerikanska författarna som beskriver samhället från perspektivet av de färgade.

Hans serie om runt dussinet böcker om Ezekiel ”Easy” Rawlins är storverk i den klassiska deckarlitteraturen, även om de skiljer sig ganska mycket från dagens deckare.

Det är måttligt med våld och brutalitet. Det är ingen världsomvändande ondska som är skurk. Det är inte heller en riktig sidvändarspänning. Men det är ändå en riktigt spännande och underhållande och intressant bok.

På köpet får man en historia som trots allt har en stor mänsklighet. Man får också, liksom i alla Mosleys böcker, en mycket bättre förståelse för den amerikanska historien från ett perspektiv av raskonflikten, och därmed kanske en lite bättre förståelse av dagens konflikter i USA. Som utomstående är det nog svårt att begripa allt detta, vilket förtryck som funnits och i stor utsträckning fortfarande finns. Men dessa böcker ger i alla fall en lite bättre inblick.

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Little Scarlet av Walter Mosley
Little Scarlet av Walter Mosley

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig