Nutidsroman med världskonflikter i stockholmsförort | Orten, av Joakim Zander | deckarrecension

Orten, av Joakim Zander

Orten är Joakim Zanders andra bok, efter Simmaren. Några av huvudpersonerna i den första boken återkommer i denna men historierna är oberoende av varandra. Centralperson i Orten är Yasmine Ajam, som kom till Sverige från mellanöstern som litet barn och som vuxit upp i den hårda världen i invandrarförorten Bergort (Orten) i Stockholm.

Boken inleds med tre eller fyra parallella historier och det är svårt att inse länkarna mellan dem – en teknik som favoriseras av vissa författare, kanske för att man anser att det bygger upp spänningen. Jag tycker ratt det däremot är lätt irriterande. Men efter ett tag så knyts lyckligtvis de olika historierna ihop och handlingen går framåt i bra fart.

Handlingen rörs sig om syskonparet Yasmine och Fadi, som växt upp tillsammans i Orten. Yasmine har flyttat till New York medan Fadi blivit kvar i Orten. Där blir stämningen mer och mer upprorisk med kravaller och konflikter.

Handlingen har direkta kopplingar till jihadismen i Mellanöstern och med tiden även till andra globala konflikter. Med andra ord en roman som försöker bygga på samtidens politiska konflikter, samtidigt som det i grund och botten är en mycket personlig historia som driver handlingen framåt.

Jag är ofta lite tveksam till spänningsromaner som handlar om ”världens undergång” (vilket dock inte riktigt är fallet här) och liknande storpolitiska spel. Här klarar det sig dock ganska bra.

Det är dock synd att upplösningen blir ganska banal, tyvärr lite som ett platt fall efter den trots allt finurligt uppbyggda intrigen. Upplösningen förefaller vara en stötesten som tyvärr många svenska kriminalromaner snubblar på.

Men trots det är boken mycket läsvärd.

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Orten, av Joakim Zander
Orten, av Joakim Zander